Op dinsdag 23 april 2019 organiseert het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) Kring Parkstad in samenwerking met de Bibliotheek van Landgraaf voor de tweede keer de lezing ‘50 jaar Pinkpop’ door Jan Smeets. De lezing wordt gehouden in het Burgerhoes in Landgraaf en begint om 19.30 uur.

Hoe het begon
Het fenomeen Pinkpop, ooit ontstaan vanuit jeugdige vernieuwingsdrang, bestaat binnenkort 50 jaar. Jan Smeets was vanaf het begin er bij. Van kinds af aan was hij geïnteresseerd in muziek. Nadat hij het nummer ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn hoorde, organiseerde hij een fanclub-dag voor de artiest. Dat beviel Smeets zo goed dat hij verder wilde met het organiseren van muziekevenementen.
De naam Pinkpop betekent ‘Pop met Pinksteren’. Het eerste festival werd gehouden op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Deze eerste editie beschikte over een budget van bijna 10.000 gulden, dat is ongeveer 4.500 euro. Een entreebewijs kostte 2,50 gulden, iets meer dan 1 euro! Het programma bestond voornamelijk uit nationale popgroepen met Golden Earring als headliner. Er kwamen meteen al tienduizend bezoekers op af.
Pinkpop begon als een eendaags festival en groeide in de loop van de tijd uit tot een evenement van drie dagen van internationale allure. Voor de bezoekers van verder weg werden sleep ins georganiseerd en vanaf 1976 voor het eerst de festivalcamping. De bezoekersaantallen stegen naar vijftigduizend, met 1979 als een van de absolute topjaren. Wereldberoemdheden zoals The Police, Elvis Costello en Dire Straits traden toen op. Na een moeilijkere periode in de eerste helft van de jaren ’80 slaagde Pinkpop er in om weer grote aantallen bezoekers te trekken.
De programmering was vaak een mix van relatief onbekende Nederlandse bands en grote internationale publiekstrekkers, zoals Alanis Morisette, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, The Rolling Stones en Metallica.
Vanaf 1987 moest het festival op een andere locatie georganiseerd worden vanwege een verbouwing van het sportpark. Het festival werd eenmalig in Baarlo gehouden en vanaf 1988 in Landgraaf. Inmiddels bestegen tijdens de 48 edities 831 verschillende artiesten de podia en bezochten in totaal ruim 2,5 miljoen bezoekers het festival. Meer informatie over de geschiedenis van Pinkpop zie: www.pinkpop.nl/history/geschiedenis/

Jan Smeets: mr. Pinkpop
De geschiedenis van Pinkpop is onlosmakelijk verbonden met Jan Smeets, degene die met een grenzeloze passie al bijna 50 jaar dit oudste nog bestaande popfestival ter wereld organiseert. In de documentaire Mr. Pinkpop van Jaap van Eyck uit 2013 staat de zoon van een mijnwerker, Jan Smeets, (Einighausen, 26 januari 1945), centraal. Hij is een bezeten control freak, een popfan in de pop-business maar ook een dorpsjongen die verknocht is aan de smaak van kersen uit zijn eigen boomgaard.

Aanmelding
Deze lezing is gratis toegankelijk. Wel graag een plaats reserveren. Dat kan per mail: info@bibliotheeklandgraaf.nl of telefonisch: 045-5695660.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook