In het Thermenmuseum bruist het de komende weken en maanden van de activiteit! Hieronder een overzicht van de zaken die gepland staan.
Romeinenweek 4 – 12 mei*
De Romeinse vrouwen speelden een belangrijke rol in de samenleving. Vrouwen die op het land werkten, op de markt stonden, wol en kleding maakten en in het badhuis werkten. Tijdens de Romeinenweek gaan wij de Romeinse vrouw in de spotlights zetten! Noteer het vast in je agenda, dan bereiden wij een mooi programma voor, met in ieder geval op 11 mei de Lucius Parade. Ja ja, Lucius van de kruik in onderstaand artikel! *Let op: op maandag 6 mei gesloten!
Beleving Via Belgica 27 april – 26 mei
Binnenkort waan je je terug in de Romeinse tijd terwijl je een bijzondere route aflegt door het Limburgse landschap over de Via Belgica. Je bezoekt daarbij ons museum, Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg en De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg. De route is van 27 april t/m 26 mei (meivakantie) te bereizen. Benieuwd? Houd onze website en Facebookpagina in de gaten!
Lucius Amaka Fecit
Een van de topstukken uit het Thermenmuseum is de zogenaamde ‘kruik van Lucius’. Deze kruik, die aan de Putgraaf is gevonden, is bijzonder omdat de pottenbakker er allemaal tekst op heeft geschreven. Zo staat zijn eigen naam er drie keer op (Lucius uit Feresne) en meldt hij dat hij de kruik heeft gemaakt voor een dame, Amaka genaamd. De letters heeft Lucius in de nog zachte klei ingekrast, voordat deze de oven in ging. Na de opgraving is de kruik gerestaureerd, waarbij de ingekraste letters met krijt zijn gevuld. Dit is gedaan om de inscriptie beter leesbaar te maken. Maar het is natuurlijk een beetje nep. Onlangs hebben we de kruik laten inscannen met een 3D laserscan. Dit is uitgevoerd door Restaura. Zo hebben we ons topstuk digitaal vastgelegd en kunnen we daar een nieuwe presentatie mee maken. Om de inscriptie goed te kunnen inscannen, is de vulling van krijt verwijderd. Dit gaf zo’n mooi resultaat dat we besloten hebben de kruik voortaan zo te laten. Vanaf nu kun je de kruik van Lucius dus in z’n meest originele staat bewonderen in het museum! En op 11 mei kun je Lucius ‘ontmoeten’ tijdens de parade in het kader van de Romeinenweek.
Nationale Museumweek 8 april – 14 april
Van 8 t/m 14 april* vindt de vijfde Nationale Museumweek plaats. Dé week om samen musea in Nederland te ontdekken. En die is natuurlijk pas compleet na een bezoekje aan het Thermenmuseum. Kom kijken naar ‘EEN NIEUW LICHT OP HET BADHUIS’, de nieuwe presentatie van het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum, de Romeinse voorganger van Heerlen.
Oproep!
Voor een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Heerlen zoeken we objecten en herinneringen aan de bevrijding en Tweede Wereldoorlog in Heerlen!  Meer informatie over dit project van Historisch Goud, de Vondst en Heerlen Vertelt vind je hieronder.
Lees meer >
#tenyearchallenge
De afgelopen jaren is er heel wat veranderd en verbeterd in het badhuis. Wat een verschil! Kom langs om het verschil zelf te ontdekken. Wat is er te doen >
Openingstijden Thermenmuseum dinsdag t/m vrijdag: 10 – 17 uur weekend en feestdagen: 12 – 17 uur

Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9, Heerlen. Info @thermenmuseum.nl, www.thermenmuseum.nl.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook