Op 11 mei vindt in Roermond een grensoverschrijdend debat plaats tussen Nederlandse en Duitse kandidaten voor het EU-parlement en burgers met als thema: ‘Europa kiest over grenzen’.
Hoe leven Nederlandse en Duitse grensbewoners samen, aan weerszijden van de landsgrens? Kandidaten voor het EU-parlement uit beide landen gaan hierover in debat met elkaar en met de burgers, in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Dit jaar viert de Provincie Limburg 75 jaar bevrijding. Roermond bleef nog tot 1 maart 1945 frontstad en 75 jaar geleden werd Noordrijn-Westfalen elke dag gebombardeerd. Angst en vreugde beheersten het leven toen, vanwege het einde van een dictatuur èn de herstart van de democratie. In plaats van de Siegfriedlinie kwam er een – aanvankelijk gesloten – grens.
Mede dankzij de oprichting van de Europese Unie leven wij nu zo’n 75 jaar in vrede. De grenzen zijn bijna open en de door Europa beleden “eenheid in verscheidenheid” wordt, zeker door burgers in grensgebieden en in onze Euregio Maas-Rijn, dag in dag uit beleefd.

Toch zijn er ook nog juridische en praktische problemen waarmee grensbewoners worden geconfronteerd en die om een oplossing op nationaal en op Europees niveau vragen. Het Europees parlement – de vertegenwoordiger van alle EU-burgers in Brussel – kan maatregelen nemen om grens-obstakels af te breken.
In het licht van de komende Europese verkiezingen organiseren de Stichting Geen Grens en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen daarom, in samenwerking met de twee Euregio’s Rijn-Maas-Noord en Maas-Rijn, een uniek debat met Nederlandse en Duitse politici met als thema: Europa en de burgers in de grensregio’s.

Dit debat vindt plaats in Theaterhotel De Oranjerie, Achter de Oranjerie 1 in Roermond en zal duren van 11 uur tot ca. 13.15 uur.

Aan het debat zullen de volgende leden van het Europees parlement deelnemen:
–  Jeroen Lenaers (NL): Europese Volkspartij (Christendemocraten CDA)
–  Arndt Kohn (DE): Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (SPD)
–  Sophie in ’t Veld (NL): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (D66)

Verder zullen de volgende EP- kandidaten uit de grensregio’s Limburg & NRW aan het debat deelnemen:
–  Daniel Freund (DE): De Groenen /Vrije Europese Alliantie (‘Die Grünen’)
–  Uwe Boester (DE): Europese Volkspartij (CDU)
–  Jacques Michel Bloi (NL): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (VVD)
–  Vera Taks (NL): Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (PvdA)
–  Michael Terwiesche (DE): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (FDP)
–  Fotis Matentzoglou (DE): Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (‘Die Linke’)
–  Claudia Hofemann (NL): De Groenen /Vrije Europese Alliantie (GroenLinks)
–  Geert Ritsema (NL): Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (Socialistische Partij).

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerde burgers. U kunt zich aanmelden via: g.essers@planet.nl telefoonnummer: 06 -22871951.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook