Dit jaar viert Heemkundevereniging De Bongard het feit dat Bocholtz en Simpelveld 75 jaar geleden bevrijd werden. Na onze bevrijding is de slag om Aken begonnen en was Aken de eerste Duitse stad die door de geallieerde troepen werd ingenomen. Vanaf 1943 werd Aken -een belangrijke industriestad- regelmatig door de geallieerden gebombardeerd. In april ‘44 werd het zwaarste bombardement op de stad uitgevoerd: in 20 minuten tijd werden 38.000 brand- en fosforbommen op de stad gegooid waarbij 1525 mensen, waaronder veel kinderen, de dood vonden. Het is een wonder te noemen dat bij die enorme bombardementen op 20 km afstand nooit een verdwaalde bom op Bocholtz of Simpelveld is terechtgekomen.

Bij de Waldfriedhof in Aken was al tijdens de 1e Wereldoorlog een Ehrenfriedhof aangelegd waar de gesneuvelde soldaten begraven werden. Dit leverde, naast graven in rijen, ook een aantal heel bijzondere grafstenen op met bijzondere verhalen. Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn hier, naast gesneuvelde soldaten, ook de slachtoffers van de bombardementen begraven. Het is indrukwekkend om de rijen graven te zien met allemaal de zelfde overlijdensdatum. Op de Ehrenfriedhof is ook een Bismarcktoren gebouwd die als uitzichttoren te bezichtigen is.

Zondag 2 juni 2019 om 10 uur
Mevrouw Hugot-Zgodda zal ons die dag op de Ehrenfriedhof rondleiden langs de vele graven en vertellen over de gesneuvelden van WO1, de slachtoffers van de bombardementen op Aken en de gesneuvelde soldaten uit WO2, waarbij zij het verhaal van de ‘gewone Akenaar’ zal vertellen en zij zal ons de Bismarcktoren laten bezichtigen. Deze rondleiding is waarschijnlijk Duitstalig.
Rond 11.30 uur zal de rondleiding afgelopen zijn.
Indien gewenst kunt u vervolgens deelnemen aan de middagactiviteit.

Zondag 2 juni 2019 om 14 uur
Bert Havenith zal dan een rondleiding door Aken verzorgen. Deze start aan de rand van de stad. We wandelen vanaf Ponttor (een eeuwenoude stadspoort) via het oorlogsmonument de Lousberg op waar wij het ronddraaiend restaurant Belvedere bezoeken vanwaar wij onder het genot van ‘Kaffee und Kuchen’ (voor eigen rekening), van een geweldig mooi uitzicht genieten: van de Eifel, via de Ardennen en Vaals naar Parkstad waarbij we, bij helder weer, tot DSM kunnen kijken en via de oude mijnen van Hückelhofen en Alsdorf komen wij weer uit bij de Eifel.
Via het Belvedere, de Acropolis, het standbeeld van de marktvrouw en de duivel lopen we naar het Salvatorkerkje. We lopen van daaruit langs Jugendstil woningen en oude stadsparken en Eurogress richting binnenstad. Daar zullen wij, afhankelijk van de tijd die we hebben, nog enkele hoogtepunten bezoeken waaronder Elisenbrunnen en Dom.
De afstand bedraagt tussen 4 en 5 km. Rond 16.30 uur ronden wij de excursie af en rijden weer richting Simpelveld.

Enkele praktische punten
– We zullen zoveel mogelijk vanaf de markt in Simpelveld carpoolen.
– Mensen die minder mobiel zijn kunnen ook alleen voor het bezoek aan de Ehrenfriedhof intekenen.
– De kosten zijn dan € 4,- voor leden en € 5,- voor niet leden.
– Voor het middagprogramma is goed schoeisel en enige wandelconditie wenselijk.
– De kosten voor het middagprogramma zijn € 3,- voor leden en € 4,- voor niet leden.
– Op de Bendplatz en bij de TH kun je goed parkeren voor het middaggedeelte.
– In de omgeving van Ponttor en Pontstrasse liggen talrijke eettentjes en restaurants waar je (op eigen kosten) tussen het ochtend- en het middagprogramma  een kleinigheid of een maaltijd kunt nuttigen.

Aanmelden is mogelijk via bhavenith@ziggo.nl. Telefonische informatie via Bert Havenith, telefoonnummer 06-46377043.

Geef bij de aanmelding aan of je alleen de ochtend meegaat of de hele dag.

Heemkundevereniging De Bongard informeert geïnteresseerden graag over activiteiten en nieuws van onze vereniging. Hiervoor gebruiken wij de e-mailadressen, zoals die eerder door u aan ons zijn doorgegeven. In verband met de AVG-wetgeving, willen wij u vragen of wij u per e-mail op de hoogte mogen blijven houden. Mochten wij niets van u vernemen via DeBongard@hotmail.com dan gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. U kunt uw toestemming natuurlijk later altijd nog intrekken door een email te sturen aan DeBongard@hotmail.com. Uiteraard gaan wij altijd zorgvuldig met uw gegevens om, volgens de eisen van de wet. Uw gegevens worden absoluut niet aan derden verstrekt. Mocht u nog verdere vragen hebben hierover, dan kunt u contact met ons opnemen via DeBongard@hotmail.com.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook