Vrij?!- Verhalen over 75 jaar (on)vrijheid is een tentoonstelling in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding van Maastricht. Een tentoonstelling met beelden, verhalen en objecten uit de periode 1940 – 1944/1945. Met deze tentoonstelling wil Centre Céramique vieren, maar ook herdenken. De vraag, of de wereld iets heeft geleerd van de geschiedenis dringt zich aan ons op. Er gaat immers geen dag voorbij dat de media ons niet confronteren met verhalen en beelden van vluchtelingen en oorlogen elders in de wereld. In ‘Vrij!?’ zijn (film)verhalen te zien van mensen die de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsjaren hebben meegemaakt. Onverdraaglijk schrijnende verhalen van mensen wier levens en families totaal ontwricht zijn, zoals die van de joodse Limburgers. Verhalen van kinderen van verzetsstrijders die gedeporteerd en vermoord werden. Ook is er een verhaal opgenomen van Syrische oorlogsvluchtelingen, mensen die nu meemaken waar wij al 75 jaar van gevrijwaard zijn.

Gastheer deze middag is Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht. Paul van der Steen (journalist, historicus) interviewt nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen van hedendaagse oorlogen. Daarnaast is er muziek van de Kumulus Bigband, Swing Out geeft een dansoptreden en re-enactment groep Liberty komt met auto’s uit de periode 1940 – 1945 naar Plein 1992.  Deze manifestatie begint om 14.30  en duurt tot 17.00u.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook