In september 2019 viert de gemeente Simpelveld 75 jaar vrijheid. Ter gelegenheid hiervan zijn er diverse activiteiten gepland.

Vrijdagavond 30 augustus
De aftrap voor de nieuwe publicatie van Heemkundevereniging De Bongard: ‘Houd Moed!’, een 420 pagina’s tellend boek met diverse levensschetsen van dorpsgenoten tijdens de oorlogsjaren. Vanaf 20:00 uur wordt deze boekpresentatie gehouden in café ‘Oud Zumpelveld’ waar nog een korte lezing ter uitleg gegeven zal worden.

Zondag 1 september
Zommertref in Bocholtz waar de Bongard weer te vinden zal zijn met ons nieuwe boek ‘Houd Moed!’, maar ook met onze andere boeken in de Heemkunde boekenwinkel zullen staan. Verder is er de mogelijkheid om uw oorlogsverhaal bij hen kenbaar te maken.

Zaterdag 14 september
Bevrijdingsconcert in Simpelveld door de harmonie St. Cecilia, Mannenkoor David en zangkoor Harmonia, met ondersteuning door de Heemkundevereniging de Bongard in de avonduren.
Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto waarbij De Bongard ondersteuning zal bieden.

Zondag 15 september
Bevrijdingsconcert in Bocholtz door het kerkelijke zangkoor St. Joseph, fanfare St. Cecilia en St. Marien-Gesangverein uit Horbach.
Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto waarbij De Bongard ondersteuning zal bieden.

Maandag 16 september
Wandeling langs plekken in Simpelveld met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Dinsdag 17 september
Wandeling langs plekken in Bocholtz met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Vrijdag 20 september
‘In het zicht van de vrijheid’, opgevoerd op het station van de ZLSM in Simpelveld.  ‘In het zicht van de vrijheid’ is de titel van een muziekdramatische productie in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Ze is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal dat kort na de oorlog is opgetekend aan de hand van getuigenverklaringen. Het speelt in en rondom Valkenburg en handelt over twee jonge verzetsmensen die kort voor de bevrijding door de Duitsers zijn gefusilleerd. In een notendop is het verhaal als volgt. Op de avond van 5 september 1944 – enkele dagen voor de bevrijding van Zuid-Limburg – arresteren de Duitsers bij een onderduikadres in Ulestraten twee jonge verzetsmensen: Joep Francotte (23) uit Vaals en Sjeng Coenen (29) uit Simpelveld. Ze worden voor verhoor afgevoerd naar Valkenburg, eerst naar hotel Smeets, waar een eenheid van de Luftwaffe is ingekwartierd, daarna naar hotel Excelsior en vervolgens naar hotel Vossen, waar de Ortskommandant na een schijnproces van slechts enkele minuten het vonnis uitspreekt: de doodstraf. Met de polsen aan elkaar gebonden en de handen boven het hoofd worden Joep en Sjeng te voet naar de Cauberg gebracht waar ze in de nacht van 5 op 6 september worden doodgeschoten. Verpleegster Maria Schuiling vindt de lijken de volgende ochtend en laat ze weghalen. Achter de muur van het Jodenkerkhof wast ze de verminkte lichamen en wikkelt ze in doeken.

Verder is de Bongard nog op zoek naar vrijwilligers die namens de Heemkundevereniging via een vrijwilligerspool willen fungeren als suppoost tijdens een van de Open Monumenten Dagen 14 en/of 15 september in Huize Loreto. Belangstelling? Stuur een mail DeBongard@hotmail.com of bel naar Pascalle Hamers  06-12 83 14 80.
Verdere informatie volgt nog en is tevens te vinden op www.DeBongard.nl

 

Bij alle activiteiten is iedereen van harte welkom!

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook