Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg’ is de titel van het nieuwe boek van prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers, waarbij cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, de keuze maakte en een verhandeling schreef.

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken. Frans Pluijmakers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden.

Hemelse Helpers

 

Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en voor het nageslacht bewaarden maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Op zondag 11 augustus werd dit bijzondere boek gepresenteerd. Stichting ‘In onsen lande’ in Valkenborgh nam de organisatie van de presentatie op zich. Frans Pluijmaekers was jarenlang als bestuurslid aan deze stichting verbonden. Kitty Jansen-Rompen is conservator Erfgoed bij museum De Domijnen in Sittard.
Mocht u meer willen weten over het boek en/of verzamelaar Frans Pluijmaekers, en/of auteur Kitty Jansen-Rompen, neem dan contact op met Uitgeverij TIC 043-3262414 of kijk op www.uitgeverijtic.nl   Titel: Hemelse Helpers Ondertitel:  Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg Auteur: Kitty Jansen-Rompen en Frans Pluijmaekers ISBN: 978-94-93048-10-2 Prijs €24,90

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: