De Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys, onder andere bekend dankzij zijn foto’s van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, liet na zijn dood meer dan een half miljoen foto’s na. Het Limburgs Museum toont t/m 22 september een overzichtstentoonstelling van zijn werk, waaronder 44 foto’s die Oorthuys in Limburg maakte. Hoewel de fotograaf en zijn familie het archief zorgvuldig beheerden, ontbreken bij de meeste foto’s gedetailleerde omschrijvingen. Het Nederlands Fotomuseum en het Limburgs Museum zoeken daarom hulp van het publiek. Weet u misschien waar een bepaalde foto is gemaakt? Herkent u wat of wie erop te zien zijn? Via de website www.velehanden.nl kunt u uw kennis delen bij project Captions for Cas. Maar u kunt ook uw informatie doorgeven aan het Limburgs Museum.

Limburgs museum

 

Een ooit levend archief wordt een historisch document met uw hulp
Cas Oorthuys (1908-1975) was een van de bekendste, belangrijkste én productiefste fotografen van ons land. Hij legde de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw vast: de hongerwinter en het verzet in de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsstrijd van Nederlands-Indië en vooral de wederopbouw na 1945. De tentoonstelling Cas Oorthuys – Op het netvlies laat zien hoe ons land na grote tegenslagen de draad weer oppakt. Het bijzondere is dat in de overzichtstentoonstelling álle foto’s te zien zijn die Oorthuys ooit maakte. Een beperkt maar interessant deel ervan is afgedrukt, de andere foto’s uit het volledige archief van meer dan een half miljoen beelden zijn tijdens de tentoonstelling in digitale vorm te zien. De tentoonstelling Cas Oorthuys – Op het netvlies is van 30 juni tot en met 22 september 2019 te bezoeken in het Limburgs Museum. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum. Heeft u informatie over deze gepubliceerde foto’s? Stuur dan een email naar media@limburgsmuseum.nl of bel +31 (0)77 352 2112.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook