Oktober, de maand van de geschiedenis, staat bij het Thermenmuseum in het teken van de Romeinse taal. Welke rol speelde Latijn in de samenleving, hoe communiceerden de Romeinen met elkaar en welke vondsten zijn er gedaan met Latijnse inscripties? Door middel van de taal proberen we dichter bij de Romeinen te komen. In hun hoofd te kruipen en hun manier van communiceren te

doorgronden. Van pop-up exposities tot knutselactiviteiten en een mini symposium. Er is voor iedereen wat te doen de komende maand: van gezinnen tot historisch geïnteresseerden!

Gronden met de Romeinen
Pop-up expositie vanaf 10 oktober! Welke rol speelden taal bij de Romeinen? En dan met name het schrift? Welke vondsten zijn er in en rondom het badhuis gedaan met inscripties en wat betekenen deze? In de pop-up expositie: Gronden met de Romeinen, duiken we in deze vragen en leren we meer over de Romeinse taal en het gebruik hiervan. We gaan door het onderzoeken van de inscripties ‘in gesprek’ met de Romeinen en ontdekken steeds meer van hun beweegredenen, gebruiken en tradities op het gebied van taal.

LatinNow van 10 t/m 12 oktober
De tijdelijke expositie VOCES POPVLI* van het project LatinNow vertelt alles over de Latijnse taal in de Romeinse tijd van onze eigen regio. Wat gebeurde met de lokale talen? Hoe kon het Latijn zo succesvol zijn? Unieke tentoonstelling op Europese tour: Londen, Barcelona, Zaragoza, Trier, Wenen en Brugge . Voor Nederland heeft LatinNow haar keuze laten vallen op Heerlen en noemt het Thermenmuseum de ‘Nachtwacht’ binnen de archeologie. Iets om trots op te zijn.  Zie ook ons bericht over de lezing over de Latijnse taal op 11 oktober.

Gronden-met-de-romeinen

*VOCES POPVLI: Leven en talen in het Romeinse westen
De invloed van Rome was enorm: talen, culturen en zelfs identiteiten veranderden. In de westelijke provincies gebeurde dit niet overal op hetzelfde moment of consistent. Verschillende gemeenschappen en individuen reageerden uiteenlopend op de Romeinse heerschappij. Het in kaart brengen van de introductie van het Latijn, diverse niveaus van tweetaligheid en het lot van de lokale talen helpt bij het begrijpen van het leven in het Romeinse westen.   Het team van LatinNow (www.Latinnow.eu) heeft zes sociale factoren gevonden die van belang zijn voor het begrijpen van de verspreiding van Latijn en structureren de opbouw van onze tentoonstelling. Romeinse heersers hadden geen strikt beleid voor het verspreiden van het Latijn, maar de taal verspreidde zich door economische en sociale druk en voordelen die kennis van het Latijn met zich meebracht, vergelijkbaar met Engels tegenwoordig. Vind uit wat voor effect Latijn had op de lokale bevolking en meertaligheid.

De Nationale archeologiedagen van 11 t/m 13 oktober
Voor iedereen die aan het begin van de herfstvakantie nog niet aan het einde van zijn Latijn is, komt in de expositie ‘GRONDEN MET DE ROMEINEN’ de Romeinse taal weer extra tot leven. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te beleven zoals ‘Knutsel een kruikje’, een workshop ‘Romeins pottenbakken’ en een workshop ‘Leer vloeken als een Romein’, waar je een eigen vervloekingstablet mag schrijven èn offeren. Wees dus lief voor elkaar!

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook