Op zaterdag 26 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur organiseert de commissie Literatuurgeschiedenis van het LGOG een symposium in Ligne in Sittard onder de titel Limburg als literaire inspiratiebron. Dit is het tweede symposium in het kielzog van het omvangrijke drie jaar geleden verschenen Geschiedenis van de literatuur in Limburg (Vantilt, Nijmegen). De intentie is belangstelling voor literatuur in Limburg te stimuleren en de geschiedschrijving over literatuur in Limburg levendig en actueel te houden.

Programma
 – In een ochtendsessie leiden de twee hoofdsprekers in die uit verschillend perspectief het onderwerp in zijn algemeenheid benaderen. Dat zijn de Nijmeegse neerlandicus/ literatuurwetenschapper Jos Joosten en de schrijfster Hanneke Hendrix.
– Na de lunch vertellen vijf in Limburg opgegroeide en/of werkzame auteurs in hoeverre specifiek Limburgse motieven, thema’s en locaties in hun werk een rol spelen en of hun werk andere specifiek Limburgse kenmerken heeft. Ter illustratie lezen zij voor uit eigen werk. Aan het woord komen schrijver/ dichter Ger Bertholet, romanschrijvers Roman Helinski en Peter Lenssen, schrijver en thriller-specialist Peter Winkels en cultuurjournaliste Ine Sijben.
– Afsluiting door Bas Kwakman, voormalig directeur Poetry International

Activiteiten
De belangrijkste activiteiten van de commissie Literatuurgeschiedenis van het LGOG zijn als volgt samen te vatten.
– Sinds 2013 is de commissie verantwoordelijk voor de afdeling Limburgse literatuur van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.
– Publicatie Geschiedenis van de literatuur in Limburg (Nijmegen 2016).
– In december 2017 organiseerde de commissie een symposium in Sittard onder de titel Eén jaar de ‘Geschiedenis van de literatuur in Limburg’, met als sprekers o.a. Tom Verschaffel, Wilbert Smulders en Wiel Kusters. Het verslag van het symposium vindt u op de site van het LGOG.
– In mei 2018 organiseerde de commissie in De Balie in Amsterdam, met medewerking van het Meertensinstituut, een symposium onder de titel Periferie en centrum waarin literatuur uit Limburg centraal stond; sprekers waren onder anderen Joep Leerssen, Petra Stienen en Thomas Vaessen.
Vanaf 2018 publiceert de commissie de serie Literatuurportret op de site van LGOG.
– Op het programma staat een reeks boekpublicaties over de Limburgstalige literatuur onder de noemer Limburgse Literaire Monografieën.

Aanmelding en betaling van de kosten van deelname
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website van het LGOG. Zowel de aanmelding als de betaling van de kosten van deelname (€ 15,- per persoon) op bankrekeningnummer NL13 INGB 0001 037880 dienen uiterlijk op 23 oktober te zijn geschied. Kosten van deelname is inclusief de lunch.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook