Heemkundevereniging Heerlerheide organiseert op vrijdag 15 november een lezing over tradities rondom het Sinterklaasfeest. Zij hebben mevrouw Annie Schreuder – Derks bereid gevonden ons meer te vertellen over de tradities rond het Sinterklaasfeest.

Lezing ‘Sinterklaos’
In december wordt het feest van de grote kindervriend gevierd. In de lezing vertelt zij over vermakelijke zaken over Sinterklaas. Ze geeft antwoord op de vele vragen over de goedheilig man. Gebruiken rond Sinterklaas zijn voor ons vanzelfsprekend, maar waarom eten wij eigenlijk chocoladeletters? En waarom jagen wij een oude bisschop op een paard over de daken? Hoe komt Sinterklaas aan zijn rijkdom? Deze en vele andere tradities, verhalen en gebruiken rond Sinterklaas, die al eeuwenlang in zwang zijn, komen aan de orde. Mevrouw Schreuders probeert alle raadsels te ontwarren. Mensen die niet meer in Sinterklaas geloven, zullen worden bekeerd!

sinterklaas

De spreekster heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. Zij was tot 2011 directrice van het Museum van de Vrouw in Echt. Ook heeft zij de vierdelige serie ‘De hele santenkraam’ geschreven waarvan elk deel een seizoen behandelt. Hierin zijn verhalen en illustraties over onder meer (bij)geloof, gebruiken, heiligen, tradities en weerspreuken opgenomen die voor een groot deel de ziel van Limburg vormen.

De lezing zal gehouden worden in het Corneliushuis, Groeet Genhei 14 in Heerlerheide op vrijdagmiddag 15 november 2019. Aanvang is om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13:45 uur . Deelname is, zoals gebruikelijk, gratis voor leden. Niet-leden zijn tegen een betaling van € 3,- ook van harte welkom.