Op maandag 11 november 2019 organiseert het LGOG kring Maastricht een lezing over ‘Operation Linnet II’.

De lezing wordt gegeven door WOII-historicus Arie-Jan van Hees. Begin september 1944 planden de geallieerden een grote luchtlanding die plaats had moeten vinden ten westen van Maastricht: Operation ‘LINNET II’. Een van de doelen (van de Britse 1st Airborne Division) was het veroveren van de Wilhelmina- en St. Servaasbrug in het centrum van Maastricht. Het had niet veel gescheeld of de inmiddels beroemde gevechten rond ‘de brug te ver’ hadden niet bij Arnhem-Oosterbeek plaatsgevonden maar bij Maastricht, Visé en Luik.
Om een idee te geven over de schaal van deze luchtlandingsoperatie: niet minder dan 1291 vliegtuigen zouden parachutisten droppen en 2656 zweefvliegtuigen zouden luchtlandingssoldaten aanvoeren met daarin honderden jeeps, anti-tank kanonnen en artilleriegeschut. Meer dan 30.000 ‘airborne troepen’ zouden in onze regio het gevecht met de vijand aangaan. Operation Linnet II werd te elfder afgeblazen.

Maastricht WOII

Arie-Jan van Hees stelt in deze lezing een aantal kwesties aan de orde: Wat had ‘Operation Linnet II’ ingehouden? Waarom ging de operatie niet door? Wat had het resultaat kunnen zijn geweest als de operatie wel was doorgegaan?

Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht. Aanvang 19:30 uur – 20:45 uur.
Voor LGOG gratis is de entree gratis, niet-leden betalen €5,-

Kijk voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven op www.lgog.nl

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook