Op dinsdag 12 november organiseert Heemkundevereniging De Bongard de lezing ‘Niet  van hier; kinderen van gekleurde bevrijders’. Deze lezing wordt verzorgd door Kelly Krijntjes.

Bevrijdingskinderen
Naar schatting zijn na 1945 in ons land na de Tweede Oorlog zo’n 8000 bevrijdingskinderen geboren. Ongeveer 70 van henmet een donkere huidskleur groeiden op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.
De acceptatie van deze ‘kinderen van zwarte bevrijders’ verliep beslist niet altijd soepel. Ze werden als kleuters om hun uiterlijk gezien als ‘exotisch’, als ‘missiekindjes’ of – onmiskenbaar – als Amerikaantjes. Als tieners hadden ze het lastig en hun hele leven leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven. In het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ vertellen ze hoe het was als buitenbeentje te leven. Recent kwam een aantal van hen in contact met hun biologische familie in de VS. Kelly Krijntjes gaat in de lezing in op de verhalen van deze kinderen.

 

omslag boek Kideren van zwarte bevrijders 1

 

Kelly Krijntjes
Samen met Mieke Kirkels, de schrijfster van het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’, werkt Kelly Krijntjes aan de nieuwe website BlackLiberators.nl. Deze website wordt een soort leesboek die de door Mieke verzamelde verhalen en de door haar geschreven boeken over onze Afro-Amerikaanse bevrijders bundelt en samenvat. Recentelijk heeft Kelly ook de tentoonstelling over Afro-Amerikaanse bevrijdingssoldaten mede vormgegeven die momenteel in Groesbeek en binnenkort in Maastricht te zien is.

De lezing vindt plaats op dinsdag 12 november a.s. om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook