Op donderdag 21 november 2019 organiseert LGOG Kring de Westelijke Mijnstreek samen met Vereniging Sittards Verleden (VSV) een lezing door Fred Humblé over de architect Aphons Boosten.

De kerken naar ontwerp van de architect Alphons Boosten (1893-1951) lopen als een lang lint door de Provincie Limburg. Een interessant onderdeel van het Limburgse culturele erfgoed dat gekoesterd zou moeten worden. Boosten ontwierp ca. 30 kerken, die werden gebouwd tussen 1924 en 1954. De vooroorlogse periode kunnen we als een vernieuwende ontwikkelfase zien. De wederopbouwtijd als de realisatiefase hiervan, die in een snel veranderende en andere tijd terecht zou komen. In de Westelijke Mijnstreek is de kerk van Beek Genhout 1935/36 een sleutelwerk en tevens één van de hoogtepunten in zijn werk.

Boosten kerk Beek Genhout Kerk van Beek Genhout

In een inleidende lezing brengt Fred Humblé de hele ontwikkeling van Boosten’s kerken in beeld, als onderdeel van een nog veel omvangrijker oeuvre. Eerder gaf Humblé voor het LGOG lezingen over het werk van Alphons Boosten in Horst (2011), Maastricht (2012) en Weert (2018) die nu aangevuld zullen worden met het werk van Boosten in de Westelijke Mijnstreek. Vanuit een architectonisch perspectief zal Humblé een aantal vragen beantwoorden: Wat maakt deze gebouwen bijzonder? Waar was de ontwerper naar opzoek? Hoe verhouden ze zich tot het tijdsbeeld waarin ze tot stand kwamen? Daarna vertelt hij iets over zijn eigen projecten in Sittard, waaronder de Odaflat en de appartementen aan de Parklaan die binnenkort gerealiseerd zullen worden. Dit is tevens een goede gelegenheid om het werk van Alphons Boosten te vergelijken met het werk van zijn tijdgenoot Jos Wielders, die de Parklaan al eerder een fraai aanzien gaf.

Locatie: Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard, aanvang 19.30 uur. Klik voor meer informatie: hier.