Op dinsdag 4 februari organiseert Heemkundevereniging De Bongard een lezing met de titel ‘Inval Zuid-Limburg door Willem van Oranje’ verzorgd door Lei Heijenrath. Hierbij besteedt de spreker aandacht aan de beeldvorming en werkelijkheid rond ’de vader des vaderlands’ Willem van Oranje. Deze lezing vindt plaats op dinsdag 4 februari a.s. om 20.00 uur en wordt gehouden in Sportcafé, Wijngracht 9 te Bocholtz.

Inval Zuid-Limburg
Ruim 450 jaar geleden brak de 80-jarige oorlog uit. Deze oorlog begon in Zuid-Limburg en leidde uiteindelijk tot een onafhankelijk Nederland. Prins Willem van Oranje was, zoals velen van ons weten, de aanstichter van de rebellie tegen koning Philips de Tweede van Spanje.
In deze lezing staat Lei Heijenrath stil bij de omstandigheden die hebben geleid tot de inval in Zuid-Limburg in 1568. De veldtocht die Willem van Oranje ondernam was een ultieme poging om zich van de Nederlanden meester te maken maar deze mislukte jammerlijk. Er wordt zowel aandacht besteed aan de hoofdrolspelers op het politieke toneel als aan de gevolgen die de militaire operatie had voor de burgerbevolking en de verwoesting van de streek. Ook bespreekt hij de tekst van het Wilhelmus die geïnspireerd is op die gebeurtenissen zodat iedereen na afloop weet wat die woorden van ons volkslied betekenen.

Oversteek Maas bij Obbicht door Willem van Oranje 1568

Oversteek Maas bij Obbicht door Willem van Oranje 1568

Lei Heijenrath
De inleider is neerlandicus en voorzitter van de stichting Fontes Rodenses te Kerkrade. Deze stichting houdt zich bezig met de bestudering van de geschiedenis van het voormalige Land van Rode. Een aantal publicaties zowel op regionaal historisch gebied als op dat van de dialecten staan op naam Lei Heijenrath.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook