Op maandag 3 februari 2020 organiseert LGOG Kring Maastricht een lezing met als titel: Navagne, een Spaans fort aan de Maas. Deze lezing zal gegeven worden door drs. Frank Hovens.

Hovens heeft sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en runt sinds 2001 een bureau voor historisch onderzoek. Van 2004 tot 2012 was hij secretaris van de LGOG Kring Maastricht.

In deze lezing zal Hovens vertellen over Fort Navagne. Dit fort werd tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) gebouwd door de Spanjaarden op de plek waar het riviertje de Berwijn in de Maas uitmondt (tussen Eijsden en Visé).

Navagne
In 1674, tijdens de Guerre de Hollande (1672-1678), sloopte de Franse koning Lodewijk XIV het fort. Daarna heeft er een Spaans en, na 1713, een Oostenrijks tolkantoor gestaan. Na de inlijving bij Frankrijk (1795) en na de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815) was een douanekantoor niet meer nodig. Aan het begin van de Belgische Opstand (1830-1839) lag Navagne bijna letterlijk op de frontlinie. De ligging op de grens tussen Nederland en België werd in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) pregnant. Strikt genomen hebben de Duitsers bij de inval in België de neutraliteit van Nederland bij Navagne geschonden.

Tijdens de lezing zal Hovens ingaan op al deze aspecten van de interessante geschiedenis van Navagne. Tevens zal hij een blik werpen op de toekomst: wat zijn de Belgische en Nederlandse overheden van plan met deze plek?

De lezing wordt gehouden in de Jan van Eyck Academie aan het Academieplein 1 in Maastricht en begint om 19:30 uur
Voor leden van het LGOG is de toegang gratis en van  niet-leden wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd.

Kijk op www.lgog.nl voor meer informatie.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook