Op donderdag 20 februari 2020 zullen Hub Schetters en Egid Schoonbrood bij de Heemkundevereniging Landgraaf een lezing verzorgen over de invloed en inzet van Poolse soldaten bij de bevrijding van ons land en WO II.

Bij de Duitse inval op Polen wisten veel mannen en vrouwen het land te verlaten en naar Engeland te gaan. Het was hun bedoeling om later van daaruit hun land weer te heroveren op de bezetter. In Engeland kwamen zij onder het gezag van generaal Montgomery en werden door hem 2 dagen na D-day op 6 juni 1944 ingezet bij de bevrijding van Europa.

Poolse bevrijders in Nederland Poolse bevrijders in Zuid-Nederland

Hub Schetters zal in zijn lezing ingaan op de voorbereiding van de D-Day en de uitvoering daarvan en eindigen met de bouw van een noodhaven in Normandië waar de Engelsen, Canadezen en Polen zouden landen en hun weg zouden vervolgen langs de kust van Frankrijk.

Eigd Schoonbrood zal ingaan op de rol bij de bevrijding van ons land. Het was immers de Poolse pantsereenheid onder leiding van generaal Maczek die met de Canadezen op 29 oktober 1944 zorgde voor de bevrijding van Breda en ook bij Market Garden en met name de slag om Arnhem speelden de Poolse soldaten (parachutistenbrigade) een belangrijke rol.

Het eerste Poolse Legerkorps telde een kleine 240.000 man en stond onder leiding van generaal Sosabowski. Het korps bestond uiteindelijk uit een pantserdivisie en een parachutistenbrigade. Deze laatste brigade werd voor zijn inzet in 2006 onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Overigens waren Poolse piloten ook in de lucht actief.

De lezing wordt gehouden in het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf en begint om 19.30 uur. De toegang is zoals gebruikelijk gratis.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook