Graag nodigt het LGOG Kring Parkstad belangstellenden uit deel te nemen aan de excursie naar Gent op 18 april 2020.

Van 1 februari tot en met 30 april 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten (MSK) hulde aan de Vlaamse meester Jan van Eyck met de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie’. Wereldwijd zijn er slechts een twintigtal werken aan de hand van Jan van Eyck bewaard en sommige zijn te kwetsbaar om hun bewaarplaats nog te mogen verlaten.
Dit is tevens een unieke kans om de acht gerestaureerde binnenluiken van ‘De aanbidding van het Lam Gods’ te bewonderen. Deze zijn het laatst getoond in 1902 tijdens een tentoonstelling, waarbij slechts twee luiken werden getoond (de panelen van Adam en Eva). Na afloop van deze tentoonstelling gaan de luiken terug naar de Sint-Baafskathedraal om deze nooit meer verlaten. Om deze reden is dit de enige en laatste kans de panelen in een ruimere context te bekijken.
Ook worden er in bruikleen verkregen werken getoond afkomstig van musea in Antwerpen, Berlijn, Madrid, Washington DC en Turijn. Uit de vaste collectie voegt het MSK nog enkele werken uit het atelier van de kunstenaar toe, evenals een aantal vijftiende en zestiende-eeuwse kopieën van schilderijen door Jan van Eyck waarvan het origineel in de loop der eeuwen verloren is gegaan. Dit is zonder enige twijfel de grootste tentoonstelling rond Jan van Eyck ooit.

05-Portret-van-een-man-met-blauwe-kaproenJan van Eyck,  Man met blauw kaproen, ca. 1430

 De persoon Jan van Eyck
Jan van Eyck, geboren circa 1390, vermoedelijk in Maaseik. Recent zijn er theorieën opgedoken dat hij geboren zou zijn in Bergeijk of Arendonck.
Hij werkte voor de Bourgondische hertog Philips de Goede en voor rijke inwoners van steden als Brugge en Gent. Met zijn weergaloos verfijnde techniek tilde hij de olieverfkunst tot ongekende hoogten. Hij wordt door velen beschouwd als de uitvinder van de olieverfkunst.
Tussen 1422 en 1425 werkte hij in Den-Haag aan het hof van Jan van Beieren, graaf van Holland. Na de dood van de graaf in 1425 verhuisde Jan van Eyck naar Brugge. Hij was in deze periode minder productief, wellicht omdat hij in opdracht van Philips de Goede verre reizen diende te maken, zonder dat direct duidelijkheid ontstaat over het nut van deze reizen. Het is mogelijk dat het hier gaat om diplomatieke reizen met een militair doel. In 1426 en 1427 zien we hem in Rijssel aan het werk.
In 1431 vestigt hij zich definitief in Brugge. Hij schilderde veel in opdracht van rijke kooplieden, leden van de clerus en het stadsbestuur. In 1441 is hij overleden en begraven in de Brugse Sint-Donaaskerk.

Jan van Eyck aartsengel Gabriel 1432Jan van Eyck, Aartsengel Gabriël, ca. 1432

Kosten en aanmelding
Wij hebben ervoor gekozen het museum in de late middag te bezoeken, dan zijn er naar verwachting niet al te veel bezoekers die achter onze groep aankomen, zodat de getoonde werken op het gemak kunnen worden bekeken. In tegenstelling tot wat u misschien gewend bent is er op de heenweg geen pauze voor koffie met gebak, omdat dit ten koste gaan van de tijd die er in Gent beschikbaar is. In overleg met reisleiding kan er eventueel een sanitaire stop worden ingelast, ook op de terugreis.
Na aankomst in Gent, om circa 11.00 uur is er gelegenheid de stad op eigen gelegenheid te bezoeken. De toegangskaarten voor het MSK zullen in de bus worden uitgedeeld, evenals een plattegrond van het stadscentrum. Wij worden om 15.00 uur in het MSK verwacht. Het is niet nodig als groep naar binnen te gaan. Om 18.00 uur gaan wij vanaf het MSK per bus terug naar onze opstapplaatsen.

Plaatsen, tijden en kosten
Opstapplaatsen:
08.00 uur Heerlen: St.-Joseph kerk, Doctor Clemens Meulemansstraat 1
08.30 uur Geleen: parkeerstrook bij het Graaf Huyn college aan de Van Akenstraat, nabij de rotonde aan de Jos Kleynenlaan

Verwachte aankomsttijden terugreis:
Geleen 20.30 uur,
Heerlen 21.00 uur

De kosten voor deze excursie bedragen € 52,50 voor leden en € 57,50 voor niet leden. Hierin is inbegrepen; de busreis, entree MSK en fooi voor de chauffeur. Ons streven is de prijs van de excursies zo laag mogelijk te houden, dus kostendekkend. Het relatief hoge bedrag van deze excursie wordt veroorzaakt door de prijs van de entreekaarten ( €25,-), die in de voorverkoop dienden te worden gekocht. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Het is aan te bevelen iets te eten mee te nemen voor tijdens de terugreis, aangezien er niet meer wordt gepauzeerd.

Aanmelding
Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 28 maart(!), per e-mail aan het secretariaat: j.martens@historischgoud.nl. De aanmelding is definitief wanneer het verschuldigde bedrag is ontvangen op bankrekening NL84INGB0005378710 t.n.v. LGOG kring Parkstad onder vermelding van ‘Gent’ en de gewenste opstapplaats. Het is ook van belang bij uw aanmelding het 06 nummer te vermelden waarop u bereikbaar bent tijdens het bezoek aan Gent.
In verband met de aangekochte entreekaarten, kunnen er maximaal 40 personen deelnemen aan de excursie.

Afmelding dient te geschieden bij onze penningmeester Marie-Jose van der Weerden per mail: mjhvanderweerden@cs.com of telefoon 045-5325094. Bij afmelding waarvoor geen vervanging wordt gevonden kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook