Afgelast in verband met de uitbraak van het het Covid-19 virus.

Op zaterdag 4 april 2020 organiseren de LGOG-kringen Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg een excursie naar Ordensburg Vogelsang en Kriegsgräberstätte Hürtgenwald (D). De leden van deze kringen en andere belangstellenden zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Ordensburg Vogelsang
Met zo’n 100 hectare oppervlak is de vroegere Nazi-Ordensburg Vogelsang in de noordelijke Eifel één van de grootste gebouwde ensembles uit de tijd van het nationaalsocialisme. In zijn dimensies is het vergelijkbaar met het terrein van de vroegere Reichsparteitag in Neurenberg of met het zeebad Prora op het eiland Rügen. Net als de meeste grote bouwprojecten van de nazi’s is ook deze Ordensburg nooit afgebouwd.

Ook is duidelijk te zien dat dit complex net als de Ordensburgen in Krössinsee en Sonthofen een politiek bouwwerk was: tot op de dag van vandaag is de vroegere architectuur in dienst van de nazi-heerschappij er aan af te lezen. Die diende voor de presentatie van het nationaalsocialisme en onderstreept de aanspraak van de nazi’s op macht over mens en natuur. Zodoende is de vroegere Ordensburg een monument dat irritatie oproept. Om te beginnen gaat het niet over de slachtoffers van de nazidictatuur maar over actieve nazi’s, meelopers en daders. Een plek die aanleiding is voor ongemakkelijke vragen.

 Ordensburg Vogelzang Ordensburg Vogelsang (bron: Wikipedia)

De Nazi-Ordensburg Vogelsang is van 1934 tot 1941 opgezet als één van de drie Ordensburgen voor de toekomstige elite van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) door een afdeling daarvan, de Deutsche Arbeitsfront (DAF). Het lesprogramma startte in 1936. Behalve de ideologische scholing was sport een wezenlijk element van de opleiding. De cursisten moesten immers voldoen aan het ideale beeld van de ‘nieuwe Duitse mens’ en optreden als ‘Herrenmensch’. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de cursussen stopgezet. De mannen van de Ordensburgen vertrokken om als soldaten ten oorlog te trekken. Later zijn honderden van hen in de bezette gebieden – Polen, de Baltische staten, Wit-Rusland en de Oekraïne – ingezet bij het Duitse burgerlijke bestuur. Velen van hen traden daar op als daders en faciliteerden Duitse oorlogsmisdaden. Van 1942 tot 1944 diende Vogelsang onder andere als uitwijkmogelijkheid voor drie ‘Adolf-Hitler-scholen’.

Eind 1944 verwoestten of beschadigden bombardementen van de Geallieerden een aantal onderdelen van het complex. De periode van het nationaalsocialisme was vanaf dat moment op die plek ten einde. In 1946 richtte het Britse leger rondom het complex een militair terrein in. ‘Kamp Vogelsang’ werd vanaf 1950 overgenomen door het Belgische leger. Zodoende weerspiegelt Vogelsang niet alleen de geschiedenis van het nationaalsocialisme maar ook de decennia van de ‘Koude Oorlog’ tussen Oost en West in de tweede helft van de twintigste eeuw.

De organisatoren hebben ervoor gekozen om een tweetal rondleidingen aan te bieden die door Nederlandstalige gidsen in Vogelsang zelf worden gegeven en waarbij u één keuze maakt.
Een rondleiding (de langere variant) begint circa 10:30 en duurt 135 minuten waarbij rekening moet worden gehouden dat deze route niet geheel barrièrevrij is en dus eventuele mobiliteitsproblemen kunnen optreden.
De andere rondleiding begint circa 11:30 en duurt 90 minuten waarbij er geen mobiliteitsproblemen kunnen optreden en deze dus wel geheel barrièrevrij is. De resterende tijd voor de deelnemers aan deze rondleiding (tussen 10:30 en 11:30) wordt als koffiepauze ingevuld in het restaurant in Vogelsang.

Na de rondleiding is er gelegenheid om op eigen kosten lunchen in het restaurant bij Vogelsang. Na afloop krijgt u een ticket voor de permanente tentoonstelling in Vogelsang van NS-Dokumentation die de blik werpt op de jonge mannen die uitverkoren waren om zich in de Ordensburgen te laten opleiden tot de toekomstige elite van de nazi-heerschappij.
U kunt daar zelf circa 90 minuten rondlopen voordat we zullen vertrekken richting het oorlogskerkhof (Kriegsgräberstätte) in Hürtgenwald.

Kriegsgräberstätte Hürtgenwald

Op deze begraafplaats rusten 3001 militairen en burgers. Het merendeel hiervan was Duits. Daarnaast liggen er nog zevenentwintig Russen, dertien Polen en één Belg begraven. Vrijwel alle slachtoffers kwamen tijdens de slag om het Hürtgenwald om het leven.

begraafplaats hürtgenwald Kriegsgäberstätte Hürtgenwald (bron: Wikipedia)

Aanmelding
U wordt verzocht om bij aanmelding naast uw naam, geboortedatum en telefoonnummer waarop u die dag bereikbaar bent ook aan te geven of u voor de langere rondleiding kiest die om 10:30 begint of voor de kortere rondleiding die om 11:30 begint. Dit is noodzakelijk omdat er bij één van beide groepen maximaal 25 personen mee kunnen. We gaan uit van het principe: ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ in dezen.
Aanmelding uiterlijk 21 maart(!) en is mogelijk per e-mail aan het secretariaat: helmi.vanbergen@home.nl met daarin vermeld uw naam, geboortedatum, het 06-nummer waarop u in Vogelsang bereikbaar bent, de gewenste opstapplaats en voorkeur voor rondleiding.

Uw aanmelding is definitief wanneer het verschuldigde bedrag is ontvangen op bankrekening NL98INGB0006929682 t.n.v. LGOG kring De Westelijke Mijnstreek onder vermelding van ‘Vogelsang’. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen aan de excursie.
Afmelding dient te geschieden bij onze secretaris Helmi van Bergen bij voorkeur per mail: helmi.vanbergen@home.nl of telefoon 06-13624614 (dit alleen bij late afmelding). Bij afmelding waarvoor geen vervanging wordt gevonden kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden.

Kosten
De kosten voor deze excursie bedragen € 35 voor leden en € 40 voor niet leden. Hierin is inbegrepen; de busreis, een rondleiding door Vogelsang, een ticket voor de permanente tentoonstelling in Vogelsang en een fooi voor de chauffeur. Ons streven is de prijs van de excursies zo laag mogelijk te houden, dus kostendekkend. Lunch en de koffie tijdens de koffiepauze zijn niet in de prijs inbegrepen.

Opstapplaatsen
08.00 uur Geleen: parkeerplaats bij het Graaf Huyn sportcomplex en van de voetbalclub FC Geleen Zuid: Jos Klijnenlaan 685 en 08.30 uur Heerlen: Heerlerbaan (hoek Dr. Meulemanstraat).

Verwachte aankomsttijden Heerlen 18:00 uur, Geleen 18:30 uur.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook