VILLA DEI QUINTILII

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Buiten de geijkte, drukke bezienswaardigheden uit het rijke verleden, zijn er voor liefhebbers in Rome ook minder bekende ruïnelocaties te bezoeken. Eén daarvan is een imposant en interessant antiek villacomplex achter de mysterieuze naam ‘Villa dei Quintilii’ . Dit complex ligt aan de Via Appia, net buiten het drukke Rome. Het betreft een landgoed van meer dan 24 hectare, dat bekend stond als ‘Roma Vecchia’ (Oud Rome). In 2000 werd het landgoed opengesteld voor het publiek en de laatste decennia heeft op deze site heel wat archeologisch onderzoek plaatsgevonden.

Dit onderzoek bevestigde opnieuw dat de Romeinse ondergrond nog steeds nieuwe geheimen blijft prijsgeven. Zo kwamen in de jaren 2007 tot 2009 nog schitterende, tot dan toe verborgen, kamers aan het licht. Vermoedelijk betreft het twee banketzalen en een reeks kleinere kamers voorzien van leistenen en marmeren decoraties en turquoise mozaïeken.

De hedendaagse hoofdingang tot de archeologische site bevindt zich aan de Via Appia Nuova. Hier nodigt een vrijstaand landhuis met borden direct aan de weg je uit tot het villacomplex. In dit landhuis bevindt zich een klein maar fijn museum (Antiquarium). Hier krijg je niet alleen een introductie tot het complex maar je kunt ook Romeinse vondsten in de vorm van vooral beelden en architectuurfragmenten bewonderen. Vanuit dit museum betreed je vervolgens het buitenmuseum, waar je meteen getrakteerd wordt op een prachtig zicht op het silhouet van hoger in het groen gelegen restanten van het villacomplex. Na een korte wandeling naar boven volgt dan de echte kennismaking met die indrukwekkende en boeiende overblijfselen. Een ware lust voor het oog, die fotogenieke ruïnes zo te midden van dat groene rustieke landschap. Villa dei Quintilii is een echte aanrader voor liefhebbers van ‘het oude Rome’.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud