Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Historische cultuurreis naar Roemenië in mei 2022 georganiseerd door het LGOG

12 mei - 19 mei

€1095,

Roemenië is een betrekkelijk onbekend lid van de Europese Unie maar kent een complexe geschiedenis, die zelfs verbonden is met onze contreien. Het is een land met een interessante cultuur en een schitterende natuur. Roemenië, liggend op een kruispunt van culturen en geopolitieke invloedsferen, is voortdurend beïnvloed geweest door omliggende machtige staten. Het huidige Roemenië ontstond in 1861 toen de landen Walachije (het zuiden) en Moldavië (het oosten) onder één vorst verenigd werden onder de naam Roemenië. Bij het verdrag van Trianon (1920) werd het Hongaarse Transsylvanië aan Roemenië toegewezen.

Sovata

Tijdens deze reis bezoeken we enkele hoogtepunten van Transsylvanië en Bukovina, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het Romeinse verleden van het land, de ‘Ansiedlung’ uit Duitsland en de Lage Landen, de Oostenrijkse-Hongaarse periode en de Roemeense orthodoxie.

Programma:
– 12 mei 2022: Vanaf vliegveld Eindhoven vertrekken we met een rechtstreekse vlucht naar Cluj-Napoca in Roemenië. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht voor de overnachting.
– 13 mei 2022: Vandaag staat in het teken van het Romeinse verleden van Roemenië. Roemenen beschouwen zich als de rechtstreekse afstammelingen van de geromaniseerde Daciërs. Na het ontbijt rijden we naar Alba Iulia, de voormalige hoofdstad van Dacia Felix, een provincie van het Romeinse Rijk. Alba Iulia is vooral bekend geworden als de plaats waar op 1 december 1918 de eenheid van de landen Moldavië, Walachije en Transsylvanië getekend werd en het huidige Roemenië ontstond. Een korte wandeling door de stad voert ons langs alle hoogtepunten van deze plaats.
Vervolgens brengen wij een bezoek aan de eerste hoofdstad van Dacia Felix: Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Hierna rijden we terug naar Deva waar we overnachten.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa

– 14 mei 2022: Vandaag gaat de reis van Deva naar Sibiu, dat in 2007 de Culturele hoofdstad van Europa was. De voormalige burgemeester van Sibiu, Klaus Johannis, is de huidige president van Roemenië. Hij behoort tot de zogenaamde ‘Saksische minderheid’, omdat zijn verre voorouders uit Duitsland afkomstig waren. Na het inchecken in het hotel maken wij een stadswandeling in Sibiu. We bezoeken het middeleeuwse centrum van Sibiu, waar veel gotiek en Weense barok te zien is: de Duits Evangelische kerk met de grafsteen van de zoon van Dracula, het stadsplein en de ‘Leugenaarsbrug’. Er is volop tijd om op eigen gelegenheid te genieten van deze mooie stad. Tijdens de avondmaaltijd maken we kennis met de legendarische Roemeense gastvrijheid.
– 15 mei 2022: Na het ontbijt vertrekken we richting Târgu-Mureș via Biertan en Sighişoara. Biertan is een van de belangrijkste voormalige Saksisch/Duitse steden met haar befaamde ‘versterkte’ kerk, die we gaan bezoeken. In het prachtige middeleeuwse Sighişoara bekijken we onder andere de centrale Klokkentoren en de Lutherse ‘bergkerk’, die via een overdekte houten trap bereikt kan worden. Omdat Sighișoara de geboortestad is van Graaf Vlad De Spietser, bijgenaamd Dracula, mag een gang langs zijn geboortehuis niet ontbreken. Daarna rijden we verder naar ons hotel in Târgu-Mureş.

Sighişoara

– 16 mei 2022: Na het ontbijt maken we een stadswandeling door het centrum van Târgu-Mureş. We bezoeken het Rozenplein, de Orthodoxe kerken en wandelen we langs het onovertroffen Cultuurpaleis, een mooi voorbeeld van de Wiener Secession (Jugendstil, Art Nouveau).  Daarna vertrekken we naar het noorden van het land: Bukovina. De tocht voert door de Karpaten en langs de spectaculaire Kloof van Bicaz. De Karpaten liggen als een soort hoefijzer midden in Roemenië en vormen een soort ‘afscheiding’ tussen twee verschillende klimaten. Wij overnachten in Gura Humorului, waar we twee nachten verblijven.
– 17 mei 2022: ‘Kloostertour’. We bezoeken de kloosters in Putna, Suceviţa en Voroneţ. In het aan de Oekraïense grens gelegen Putna bevindt zich het belangrijkste klooster van de Roemeense Orthodoxie met een bijzondere kerk en interessant museum. Suceviţa is een imposant versterkt klooster, beschilderd met prachtige fresco’s aan zowel de buiten- als de binnenkant. Het klooster Voroneţ is het meest bekende van de beschilderde kloosters en wordt ook wel de ‘Sixtijnse kapel van het Oosten’ genoemd. ‘Voroneţ’-blauw is een begrip in Roemenië en het fresco van ‘het laatste oordeel’ is ongeëvenaard. Na onze tour keren we terug naar Gura Humorului.

Voronet

– 18 mei 2022: na het ontbijt rijden we via een wat kortere route door de prachtige natuur van de noordelijke Karpaten terug naar Cluj-Napoca. We nemen ongeveer dezelfde route zoals beschreven in de roman ‘Dracula’ van Bram Stoker. Zo stoppen we in Bistriţa, een van de centra van voormalig Saksisch Transsylvanië en is er aldaar ruimte voor een bezoek aan de Saksisch Lutherse kathedraal en het middeleeuwse Arcaden plein. Afhankelijk van de aankomsttijd in Cluj-Napoca kunnen we nog een bezoek brengen aan het centrum van de stad. Wij overnachten in Cluj-Napoca.
– 19 mei 2022: Terugvlucht naar Eindhoven.

Overige informatie
De reissom bedraagt € 1095,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 175,-.
Hierbij inbegrepen:
– Retourvlucht Eindhoven-Cluj , inclusief 20 kg bagage.
– 6 overnachtingen in prima 4* hotels en 1 in een goed 3* hotel, op basis van halfpension.
– Alle vervoer per luxe touringcar tijdens de reis.
– Het beschreven excursieprogramma inclusief entreekosten.
– Nederlandse reisleiding in de persoon van historicus Koos Linders.

Niet inbegrepen:
– Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.
– Eventuele verzekeringen en fooien.

Meer informatie en aanmelden:  https://www.educatravel.nl/roemenie/

Gegevens

Begin:
12 mei
Einde:
19 mei
Kosten:
€1095,
https://www.educatravel.nl/roemenie/

Organisator

LGOG
Scroll naar top
Skip to content