Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cursus Erfgoedvrijwilligers en de Omgevingswet

10 juni @ 09:30 - 16:00

Gratis

De Nederlandse Archeologievereniging AWN, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Huis voor de Kunsten Limburg nodigen belangstellenden van harte uit op 10 juni deel te nemen aan de cursus Erfgoedvrijwilligers en de Omgevingswet.

De Omgevingsweg zal op 1 januari 2023 van kracht worden. Alle erfgoedbeschermings-organisaties gaan hiermee in hun eigen gemeente te maken krijgen.

Het doel van de cursus is te bekijken welke manieren er zijn om als erfgoedvrijwilliger op een effectieve manier op gemeentelijk niveau op te komen voor het belang van erfgoed onder de Omgevingswet. Onder erfgoed wordt binnen dit kader verstaan: landschappelijk, monumentaal, onder- en bovengronds en materieel-immaterieel erfgoed.

Waar en wanneer

De cursus vind plaats op vrijdag 10 juni, ontvangst vanaf 10.30 uur. De start is om 11 uur en de afsluiting om 16 uur. Locatie: het Huis voor de Kunsten Limburg, Ondernemersplein Limburg Steegstraat 5 in Roermond.

Deelnemers

Beoogde deelnemers aan de cursus zijn vrijwilligers die actief zijn of actief willen worden vanuit historische of heemkundekringen, archeologieverenigingen en overige erfgoedverenigingen zoals landschappelijke en immateriële vrijwilligersorganisaties.
In de cursus gaat het niet zo zeer om het passief opnemen van informatie. Van de deelnemers wordt een actieve inbreng verwacht.

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@heemschut.nl. Wees er op tijd bij want de plaatsen zijn beperkt! Het maximaal aantal deelnemers is 21. Zet bij onderwerp boven de mail ‘cursus Omgevingswet 10 juni’. Vermeld verder in de mail: voor- en achternaam; adres; telefoonnummer; organisatie en de  hoogst genoten opleiding. Eventuele vragen of opmerkingen kunt u ook in de mail kwijt. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Programma

De cursus bestaat uit twee delen:

Deel 1
Deel 1 vindt vanuit uw eigen huis plaats door middel van het bekijken van de digitale introductiecursus van de Omgevingswet.
In deze introductiecursus komt aan de orde:
– de Omgevingswet, wat is dat;
– waarom is de wet er;
– hoe zit de wet in elkaar;
– wat gaat er veranderen met de inwerkingtreding en
– hoe is participatie geregeld.

Rond 1 juni ontvangt iedere deelnemer een link naar de introductie Omgevingswet en cultureel erfgoed: een eerste kennismaking. U kunt deze introductie zelfstandig op een door u te bepalen moment bekijken. Hoe lang u bezig bent met de digitale introductie hangt af van hoe uitgebreid u de stof tot u neemt. Reken op 40 tot 60 minuten. U kunt de introductie ook in delen bekijken; de link blijft actief. Na het bekijken van de introductie horen wij graag welke vragen, opmerkingen en suggesties u heeft. Het is mogelijk om zelf van tevoren casussen of andere punten in te brengen die bij deel 2 kunnen worden besproken. Deze graag mailen naar Hans Buis: buis@heemschut.nl.

Deel 2

Deel 2 vindt op 10 juni plaats bij het Huis voor de Kunsten in Roermond. Op deze dag zult u een actieve inbreng hebben. Zaken die deze dag aan de orde komen zijn:
– hoe raak ik geïnformeerd;
– hoe zorg ik ervoor dat ik als belanghebbende erkend wordt door de gemeente;
– wanneer en hoe breng ik het best en zo goed mogelijk mijn punten in en
– hoe zorg ik ervoor dat de gemeente ook echt iets met mijn inbreng doet.

In de ochtend is er een interactieve inleiding, verzorgd door Roel During van de Wageningen Universiteit. Na de lunch zijn er drie workshops waar de vragen aan de hand van casussen verder worden uitgediept.
Rond 1 juni ontvangt iedere deelnemer een uitgebreid programma van de cursusdag en een routebeschrijving.

Organisatie

De organisatie van deze cursus is in handen van de Nederlandse Archeologievereniging AWM, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Huis voor de Kunsten Limburg.

 

Gegevens

Datum:
10 juni
Tijd:
09:30 - 16:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Nederlandse Archeologievereniging AWM, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Huis voor de Kunsten Limburg

Locatie

Huis van de Kunsten Limburg
Steegstraat 5
Roermond,
+ Google Maps
Scroll naar top
Skip to content