Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expo Jan Stuyt geopend op 29-10-21 en te bezoeken t/m 31-01-22 in de Stadsgalerij Heerlen

29 oktober 2021 @ 11:00 - 31 januari 2022 @ 17:00

Op 30 oktober gaat in De Vondst (voormalige Stadsgalerij) de expositie ‘Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad’ open voor publiek. De tentoonstelling is een initiatief van IBA Parkstad, Gemeente Heerlen en Buro Marcel van der Heyden.

Bij de tentoonstelling verschijn het boek ‘Jan Stuyt (1868-1934) architect en stedenbouwer in Parkstad’ geschreven door Emile Hollman. De tentoonstelling en het boek beantwoorden de volgende vragen: wie was Jan Stuyt, waarom kwam hij naar Parkstad, wat was zijn opdracht, is hij daarin geslaagd en wat kunnen we van hem leren? Het beschrijft hoe Heerlen expandeerde van dorp tot stad en welke rol de architect daarin had. Het boek bevat ook een overzicht met kaart van alle gebouwen van Stuyt die nog zijn te vinden in Parkstad en is geïllustreerd met een prachtige serie nieuwe foto’s door fotograaf Klaus Tummers.

Daarnaast komen diverse specialisten aan het woord over de waarde van Jan Stuyt voor deze regio, zoals Jo Coenen (voormalig Rijksbouwmeester), Wim van den Bergh (architect en stedenbouwkundige) en architectuurkenners Roelof Braad (voormalig stadshistoricus) en Ton van Mastrigt (voormalig stadsbouwmeester).

 Nieuwe foto’s op grootformaat
De gelijknamige expositie bevat een inleiding op Jan Stuyt en de situatie in Heerlen in de jaren twintig, aangevuld met een serie nieuwe foto’s op grootformaat van de Stuyt-gebouwen. Deze worden ruim en overzichtelijk gepresenteerd in De Vondst (de voormalige Stadsgalerij) te Heerlen. Ook is er aandacht voor het behoud en onderhoud van dit erfgoed.

Via centraal gesitueerde vitrinekasten én een zaalboekje, worden negen iconen van Stuyt belicht waarbij wordt ingegaan op renovatie, onderhoud en reconstructie. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met onder andere Roeland van Bussel (Architecten aan de Maas), Jos Nijssen (HVN architecten) en Ingrid Beckers (Beckers Architecten).

Videoportretten
Daarnaast zullen er zes videoportretten getoond worden waarin een aantal gebruikers en eigenaren vertellen over hun ervaringen met de gebouwen van Jan Stuyt: Wim van den Bergh (architect), Gemma Gerrits (Woonpunt), Roelof Braad (voormalig stadshistoricus), Liesbeth Bijlmakers (Vitalisgroep/Vroedvrouwschool), Hans de Vries (eigenaar van een woning van Stuyt) en Lex Nelissen (over leven in de kolonie).

Over Jan Stuyt
Architect Jan Stuyt (18ó8-1934) gaf Heerlen vorm. In de periode dat Heerlen in een rap tempo groeide onder invloed van de mijnindustrie, drukte Stuyt zijn stempel op de stad. Voor de wijk Molenbergpark ontwierp hij niet alleen de statige herenhuizen, maar tekende hij ook het stratenplan. In Hoensbroek ontwierp hij de mijnwerkerskolonie Slak-Horst. Dat deed hij vanuit de Tuinstadgedachte: arbeiders moesten na een dag zwoegen onder de grond thuiskomen in een mooie woning en in een groene omgeving.

De ambachtsschool aan het De Hesseleplein

Ook de Ambachtsschool aan het De Hesselleplein, de Vroedvrouwenschool op de Heerlerbaan en de Corneliuskerk in Heerlerheide zijn van zijn hand Deze expositie én een publicatie, gebaseerd op nieuwe bronnen en inzichten, plaatsen architect Jan Stuyt in een nieuw perspectief.
En dan is er nog zijn nalatenschap. Hoe dienen we om te gaan met zijn erfgoed?

De expositie loopt van 30 oktober 2021 tot 16 januari 2022. De openingstijden zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De locatie van de expo is De Vondst (voormalige Stadsgalerij), Raadhuisplein 20, 6411 HK Heerlen.

Gegevens

Begin:
29 oktober 2021 @ 11:00
Einde:
31 januari @ 17:00

Organisator

IBA Parkstad
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Stadsgalerij Heerlen
Bongerd 18
Heerlen,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
Scroll naar top
Skip to content