Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ van 3 oktober 2021 tot en met 3 april 2022 in Venlo

3 oktober 2021 @ 11:00 - 3 april 2022 @ 17:00

Het Limburgs Museum in Venlo opende, zoals aangekondigd op 8 maart; internationale vrouwendag,  op 3 oktober een nieuwe tentoonstelling over de vergeten prinsessen van Thorn. De aanleiding tot de tentoonstelling is het boek De vergeten prinsessen van Thorn van historicus Joost Welten (2019).

NB: Vanwege de nieuwe lock down is deze expositie tot en met 14 januari 2022 niet te bezoeken!

 

Prinses Cunegonda door Pietro Antonio Graf Rotari

Hoge adellijke vrouwen hadden het eeuwenlang voor het zeggen in het witte stadje Thorn. De zogenaamde stiftdameswaren afkomstig van verschillende vorstenhuizen in Europa. Thorn was een soort eigen staatje waar deze hoge vrouwen van het leven genoten en de dienst uitmaakten. Thorn was daarom een beetje te vergelijken met het hofleven in Wenen of Versailles. In de tentoonstelling neemt de bezoeker een kijkje in het leven van drie prinsessen die in Thorn verbleven. Een van hen was Maria Cunegonda van Saksen. Haar zus was de vorstin van Spanje. Voor die tijd waren de adellijke vrouwen van Thorn zeer geëmancipeerd.

Veel kunstwerken en objecten die in de tentoonstelling te zien zijn, komen van verschillende grote musea in Europa, maar ook van andere plekken uit de wereld. Thorn was in die tijd een van de centrale plekken voor grote vorstenhuizen. Weinig van deze voorwerpen en kunstwerken in Thorn gebleven omdat de stiftdames Thorn tegen het einde van de achttiende eeuw verlieten. Om die reden werden er ook voorwerpen uit andere grote musea naar Venlo gehaald. Op deze manier krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe de hoge adellijke vrouwen in Thorn leefden.

Bekijk de introductievideo hier.

Gegevens

Begin:
3 oktober 2021 @ 11:00
Einde:
3 april @ 17:00

Locatie

Limburgs Museum
Keulse Poort 5
Venlo,
+ Google Maps
Scroll naar top
Skip to content