Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

In gesprek met ooggetuigen: onderduiken in Heerlen 28 januari 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

28 januari @ 14:00 - 16:00

In het kader van de Nationale Holocaust Herdenking brengt SCHUNCK Glaspaleis een persoonlijk verhaal. In gesprek met ooggetuigen: onderduiken in Heerlen 28 januari 2023.
Samuel de Leeuw kan uit eigen ervaring over onderduiken in Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog getuigen. De heer De Leeuw heeft als een van de weinigen in zijn familie de oorlog overleefd. In het kader van Nationale Holocaust Herdenking gaat hij in gesprek met programmamaker Barbara Strating over zijn tijd in Heerlen en Heksenberg en de jaren daarna.

Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium op 28 januari van 14.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis, na aanmelding.

Onderduiken in Heerlen

Toen de Joodse vader van Samuel de Leeuw (1941) in 1942 werd opgepakt bij een inval van de Duitsers bij Hollandia Kattenburg in Amsterdam-Noord, besloot zijn moeder dan het tijd werd om haar zoon onder te laten duiken. Via het verzet belandde Samuel in Heerlen, bij het kinderloze echtpaar Jan en Willemien Strating. Voor de buitenwereld was Samuel een neefje, met als schuilnaam Boukje Veenstra. Als pleegouders voedden ze hem liefdevol op.
Omdat Heerlen te gevaarlijk werd, en er meer familieleden van Jan en Willemien onderduikers in huis hadden, verhuisde het echtpaar naar Heksenberg (Heerlerheide). Daar zijn ze de oorlog redelijk goed doorgekomen.

Na de bevrijding van Limburg in 1944 nam de pleegvader van Samuel via een brief contact op met zijn moeder. De brief zelf vermeldde niets over de jongen, maar zijn moeder had nu wel hun adres. Zo kon ze hem na de bevrijding van Nederland traceren en bij zijn pleegouders ophalen. Samuel was gehecht geraakt aan zijn pleeggezin en hij heeft ze daarna nog veelvuldig bezocht. Zijn pleegouders bleven in zijn leven aanwezig op belangrijke momenten. In 2016 ontvingen zij postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden.

 

Gegevens

Datum:
28 januari
Tijd:
14:00 - 16:00
Site:
www.schunck.nl

Organisator

Schunck

Locatie

SCHUNCK*
Bongerd 18
Heerlen,
+ Google Maps

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Naar de inhoud springen