OpĀ maandag 3 juni om 19:30 uur zijn belangstellenden van harte uitgenodigd voor de lezing van Cyrille Fijnaut over de geschiedenis van grensoverschrijdende criminaliteit in de Euregio en de aanpak hiervan door politie, justitie en overheden.
Grensoverschrijdende misdaad in de Euregio Maas-Rijn
De georganiseerde misdaad is een onderwerp dat nationaal en internationaal grote aandacht geniet. Er verschijnen regelmatig journalistieke verhalen, strafrechtelijke onderzoeken en wetenschappelijke publicaties over dit thema. Ook wordt er veelvuldig gediscussieerd over hoe de georganiseerde misdaad bestreden zou moeten worden: de inzet van bijzondere opsporingsmethoden, het inschakelen van inspectiediensten, de specialisatie van politiediensten, enzovoorts. In deze lezing behandelt Cyrille Fijnaut de Euregio Maas-Rijn als een ānatuurlijke habitatā voor de zware misdaad. In deze centrale Europese regio is een krachtige grensoverschrijdende politiĆ«le, justitiĆ«le en bestuurlijke samenwerking nodig. Maar waarom is de Euregio Maas-Rijn eigenlijk zo āgeschiktā voor zware misdaad? Hoe heeft dit zich in de voorbije eeuwen, en vooral in de voorbije decennia, gemanifesteerd? Is de grensoverschrijdende samenwerking zo krachtig als nodig? Was en is de bestuurlijke inzet van (Zuid-)Limburgse overheden naar verhouding?
Cyrille Fijnaut ‘Over Grenzen’, (Bron afbeelding: site LGOG)
Over de spreker
Cyrille Fijnaut (1946) studeerde criminologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1978 promoveerde Fijnaut op een proefschrift over de geschiedenis van het politieapparaat in noordwest Europa. Fijnaut was in de periode 1989-2004 hoogleraar criminologie en strafrecht aan de KU Leuven. Met dezelfde leeropdracht was hij in de jaren 1986-1997 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en in de jaren 2000-2011 aan de Universiteit van Tilburg. Van 2004 tot 2011 bekleedde hij aan de Universiteit van Tilburg tevens een bijzondere leerstoel met betrekking tot de regulering van kansspelen in de Europese Unie. In de periode 1997-2002 was hij bovendien gasthoogleraar aan de New York University School of Law. Van 1982 tot 1986 was hij werkzaam als adviseur op het terrein van politie- en vreemdelingenzaken bij het ministerie van Justitie in Den Haag. Van zijn hand verscheen een groot aantal toonaangevende publicaties op het gebied van criminaliteit, politie en strafrecht.
Overige informatie
De lezing vindt plaats op 3 juni 2024, 19:30 uur bij StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht. De entree: voor LGOG-leden is de toegang gratis, van niet-leden wordt ā¬5,- entree gevraagd.