Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LGOG-lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis ‘Wat een ramp!’

4 oktober @ 08:00 - 24 oktober @ 17:00

Binnen het kader van de Maand van de Geschiedenis in oktober die dit jaar het thema heeft: Wat een ramp! nodigt het LGOG Kring Parkstad leden en belangstellenden uit voor het Uur van de Buurt en de lezing: ‘Wat een ramp voor de Mijnstreek!’ Deze lezingen vinden plaats op 4, 11, 13, 20 en 24 oktober 2022  in diverse bibliotheken in Heerlen en Brunssum.

Rampen in de Mijnstreek

De Limburgse Mijnstreek werd in de 20e eeuw getroffen door een aantal rampen. Er vielen honderden doden door explosies en instortingen. Maar ook de mijnsluitingen waren voor velen een ramp.


Mijnramp Brunssum in 1947

De Gedachteniskapel voor de Mijnwerkers in Terwinselen

Deze gedenkplek is een waardig eerbetoon aan de in totaal meer dan 1400 mijnwerkers die in de eerste driekwart van de 20e eeuw, zowel ondergronds als bovengronds, omgekomen zijn ten gevolge van hun arbeid. Naast veel individuele ongevallen werd de mijnbouwgemeenschap telkens weer getroffen door grotere rampen. Al in 1907 zorgde een hevige explosie in het ketelhuis van steenkolenmijn Laura voor zeven doden in één klap. Brunssum kreeg het wel heel zwaar voor de kiezen met twee grote rampen bij Staatsmijn Hendrik. Zowel in 1928 als in 1947 waren daarbij dertien doden te betreuren. In ‘Steenkool, bedrijfstijdschrift van de Nederlandsche steenkolenmijnen’, werd uitgebreid verslag gedaan van die tweede ramp. “Indrukwekkend afscheid van hen, die vielen aan het kolenfront. Als dit blad onder de oogen der lezers komt, is het droevig ongeluk op Staatsmijn Hendrik weer verschillende weken oud. Maar de diepe indruk, die de ondergrondsche brand met zijn verschrikkelijke gevolgen heeft gemaakt, is nog niet geweken.” De verschillende rampen worden ook nu nog regelmatig herdacht.

Het sluiten van de mijnen betekende opnieuw een ramp voor de regio. Van een van de rijkste gebieden van Nederland werden de voormalige mijnstreek een armoedegebied met een opeenstapeling van sociale problemen.

Wat een ramp!

Tijdens de ‘Maand van de Geschiedenis’ organiseren Schunck * en LGOG Kring Parkstad onder het motto ‘Wat een ramp!’ een aantal bijeenkomsten (‘Uur van de Buurt’):
4 oktober Bibliotheek Heerlerheide,
11 oktober Bibliotheek Hoensbroek,
20 oktober Glaspaleis en
24 oktober bibliotheek Heerlerbaan.

Op 13 oktober wordt in de Bibliotheek Brunssum met een lezing door Martin van der Weerden dieper ingegaan op de beide grote rampen op de Staatsmijn Hendrik.

Aanvangstijden, kosten en aanmelding

Aanmelden is altijd gewenst. Dat kan via de website van Schunck en de Bibliotheek Brunssum. De aanvangstijden en eventuele kosten kunt u hier ook vinden. De volledige uitnodiging is hier te vinden.

 

Gegevens

Begin:
4 oktober @ 08:00
Einde:
24 oktober @ 17:00

Organisator

LGOG

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar top
Skip to content