Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LGOG-lezingen in het kader van het MaasBandProject

1 maart @ 19:30 - 3 mei @ 21:30

Gratis

Het LGOG nodigt belangstellenden uit voor een activiteit van de LGOG Commissie Landschapsgeschiedenis en LGOG Sectie Archeologie.

Op woensdag 1 maart, 12 april en 3 mei organiseert de Commissie Landschapsgeschiedenis en Sectie Archeologie een reeks lezingen. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Erfgoed Stein en het MaasBandProject. Leden en belangstellenden zijn op de genoemde data welkom om 19.30 in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38, 6171 HW te Stein.

In verschillende lezingen neemt het MaasBandProject u mee naar het bijzondere plaatsje Maasband aan de Maas in de gemeente Stein.

Het MaasBandProject (www.MaasBandproject.nl) organiseert deze lezingen in samenwerking andere instellingen. Dit zijn de Stichting Erfgoed Stein, de commissie Landschapsgeschiedenis van het LGOG en de LGOG sectie archeologie. De lezingen gaan onder andere over de voorlopige bevindingen van de veldonderzoeken die in 2022 nabij Maasband zijn uitgevoerd. Bovendien handelen ze over de cultuurhistorie van het Maasdal en over het befaamde Vikingkamp aan de Maas.

 

Al eeuwenlang interactie tussen mens en rivier

Datums en onderwerpen

Woensdag 1 maart
Wil Klarenaar, Danny Lemmens en Rob Paulussen geven uitleg over Het MaasBandProject. Dit is een meerjarig project zich bezighoudt met historisch, geologisch en archeologisch onderzoek van het landschap rondom Maasband. Deze lezing is een introductie over het tot stand komen van het onderzoek in de omgeving van Maasband. Hiervoor zijn na een gedegen bureauonderzoek een 20-tal onderzoek locaties geselecteerd. Deze locaties geven aandacht aan de dynamiek van de Maas en de rol van de mens in het historische landschap rondom Maasband.

Woensdag 12 april
Rob Paulussen, Wil Klarenaar en Wim Hendrix nemen u mee naar de eerste resultaten van de reeds verrichte veldonderzoeken. In deze presentatie maakt u kennis met de voorlopige geologische en archeologische resultaten in het gebied van de toekomstige hoogwatergeul bij Maasband.

Woensdag 3 mei
Bart Van den Bossche spreekt over Hasloa: de zoektocht naar het winterkamp van de Vikingen langs de Maas. In deze lezing neemt Bart u mee naar de locatie van het winterkamp dat betrokken werd door het Grote Leger aan de Maas. Dat moet in de jaren 881- 882 in onze streken hebben gelegen. Een aantal recente ontdekkingen werpt een geheel nieuw licht op deze zaak. Hierbij wijzen verscheidene directe en indirecte elementen in de richting van de omgeving van Maasband. Deze voordracht wil op een toegankelijke manier een overzicht bieden van deze zoektocht. Bovendien zal geprobeerd worden de resultaten van deze zoektocht te koppelen aan de inmiddels gekende elementen.

Aanmelden kan via deze link. De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.

Gegevens

Begin:
1 maart @ 19:30
Einde:
3 mei @ 21:30
Kosten:
Gratis
Site:
www.lgog.nl

Organisator

LGOG

Locatie

MFC De Grous
Heerstraat-Centrum 38
Stein,
+ Google Maps

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Naar de inhoud springen