Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onthulling zitbank en plaquette ter ere van Zef Hendriks op 29 juni in Brunssum

29 juni @ 15:00 - 16:00

Gratis

Op donderdag 29 juni a.s. zal in het Vijverpark in Brunssum een plechtigheid plaatsvinden ter ere van voormalig gemeenteambtenaar Zef Hendriks. Deze vindt plaats bij het Joods monument, van 15.00-16.00 uur. Tijdens dit evenement wordt een zitbank met plaquette onthuld en het eerste exemplaar van het boekje ‘Zef Hendriks, verzetsheld en burgerlijk ongehoorzaam’ aangeboden. Bij deze plechtigheid zal zowel het voltallige gemeentebestuur van de gemeente Brunssum als nazaten en familieleden van Zef Hendriks aanwezig zijn. Deze gebeurtenis is verder voor iedereen toegankelijk.

Zef Hendriks als jongeman (privé-archief familie Hendriks)

Zef Hendriks

Hendriks was een bekend figuur in Brunssum. Desondanks weten maar weinigen dat hij een cruciale rol heeft gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hendriks was 21 jaar toen de oorlog uitbrak. Tijdens de oorlogsjaren vervalste hij op grote schaal identiteitspapieren en voedselbonnen. Dit deed hij niet alleen voor de verzetsstrijders en onderduikers in Brunssum. Van heinde en ver kwamen de verzoeken binnen vanwege de ongekend hoge kwaliteit van de vervalsingen. Vele tientallen mensen hebben hun leven direct aan hem te danken.

Tijdens de oorlogsjaren hield hij een dagboek bij, waarvan delen bewaard zijn gebleven. De Jack Aldewereld Stichting heeft van de familie Hendriks inzage gekregen in dit dagboek. Op basis van de bewaard gebleven fragmenten heeft de stichting een boekje uitgebracht over het verzetswerk van Zef Hendriks. De eerste exemplaren zullen op 29 juni feestelijk worden aangeboden aan de familie Hendriks en aan het gemeentebestuur van Brunssum.

Zitbank en plaquette

De eikenhouten zitbank die op 29 juni wordt onthuld is vervaardigd door leerlingen van het 2e leerjaar van het Broeklandcollege. Zij deden dit onder de bezielende leiding van de kunstenaar Jan Gerard Aukema. In het hout zijn inscripties gebrand. Zittend op deze bank zijn zowel het oude raadhuis zichtbaar, de plek waar Zef Hendriks zijn werkkamer had, als het Joods monument dat symbool staat voor de honderden (Joodse) onderduikers die in Brunssum de oorlog overleefden.

Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht met als doel om locaties in Brunssum en verhalen te verzamelen, te delen en te bewaren over hoe de Brunssumse bevolking Joodse kinderen en andere vervolgden redde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend gemaakt te worden. Daarbij wil de stichting vooral de dialoog aangaan met de huidige generaties. Het verhaal van Brunssum is namelijk ook een verhaal van hoop. Brunssumers kozen namelijk voor medemenselijkheid, solidariteit en vrijheid voor mensen die hulp nodig hadden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd.

Meer informatie is verkrijgbaar via de heer A. de Zeeuw, voorzitter van de Jack Aldewereld Stichting, telefoon 06-54 670 975 en via de website www.jackaldewereldstichting.nl

Gegevens

Datum:
29 juni
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
Gratis
Site:
http://www.jackaldewereldstichting.nl/

Organisator

Jac Aldewereldstichting

Locatie

Vijverpark Brunssum
Vijverlaan 18
Brunssum,
+ Google Maps

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud