Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekpresentatie ‘Hoensbroekse straatnamen – Waar ze vandaan komen en wat ze betekenen

10 mei @ 19:00 - 21:00

Gratis

Op woensdag 10 mei zullen de eerste exemplaren van het Hoensbroekse straatnamenboek worden gepresenteerd in de Schunck Bibliotheek in Hoensbroek. Het is nummer 21 in de Historische Reeks Parkstad, een uitgavereeks van de Historische Kring ‘Het Land van Herle’.

Omslag Hoensbroekse straatnamen

 

Hoensbroekse straatnamen

Frans Boumans (†) en Lieke Boumans-Willems hebben de bijna 300 straten, wegen, voetpaden en pleinen in Hoensbroek beschreven. Behalve de toponymie en het ontstaan van straatnamen in het algemeen komen ook de richtlijnen (criteria) voor het vaststellen van straatnamen, de invoering van huisnummering en bewegwijzering aan bod. Verder wordt de betekenis van verdwenen of vervallen straatnamen toegelicht.

 

De samenstellers hebben daarvoor niet alleen de archieven doorgespit, maar ook nu en dan eens out-of-the-box gedacht en andere bronnen geraadpleegd dan de meest gangbare. Zodoende hebben ze opmerkelijke ontdekkingen gedaan over het ontstaan van bepaalde namen, zoals Jeugrubbe, Klinkertstraat en Muisberg. En wat te denken van de Flattenstraat of de ‘Konijns Boomgaard’?

Hoofdstraat Hoensbroek 1910 (Foto Jan Schuffelers)

Dit naslagwerk telt 368 bladzijden en ruim 300 afbeeldingen, deels in kleur (ISBN/EAN: 978-94-93037-17-5). Vanaf 10 mei is het boek te koop bij onder andere de Read Shop en bij Peter Wind in Hoensbroek en bij nog andere boekhandels in de regio. Ook kunt u het boek kopen tijdens de boekpresentatie of al bestellen in de webwinkel van ‘Het Land van Herle’. Het boek kost het boek € 22,50. Verdere informatie over het boek is te vinden op www.landvanherle.nl. Daar zal ook informatie verschijnen over het programma van de boekpresentatie.

Hoofdstraat Hoensbroek 1920 (Foto Rijckheyt)

Wilt u de presentatie bijwonen? Stuur dan een mail naar: info@landvanherle.nl of bel 06-10416501. De bijeenkomst is een samenwerking tussen Schunck Bibliotheek en Het Land van Herle.

De presentatie begint om 19:00 u. (inloop vanaf 18:30 u.) in de Schunck Bibliotheek aan de Hoofdstraat 77 in Hoensbroek.

 

Gegevens

Datum:
10 mei
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Site:
www.landvanherle.nl

Organisatoren

Stichting Historische Kring Het Land van Herle
SCHUNCK*

Locatie

Bibliotheek Hoensbroek
Hoofdstraat 27
Hoensbroek,
+ Google Maps

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Naar de inhoud springen