Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Start nieuw onderzoek Slot Schaesberg tijdens Archeologiedagen

17 juni @ 10:00 - 19 juni @ 17:00

Op 17,18 en 19 juni staat de historische bouw- en ontdekplaats Slot Schaesberg in het teken van de Nationale Archeologiedagen. De provincie Limburg heeft in mei een subsidie gegeven ten behoeve van een hernieuwde opgraving van de archeologische restanten van kasteel Schaesberg. In de 1980-er jaren zijn diverse opgravingen uitgevoerd door de toenmalige TH Delft. Helaas is er naar aanleiding hiervan nooit een onderzoeksrapport opgeleverd. In 2019 zijn dozen vol met archeologische vondsten die toen zijn aangetroffen in het kasteel, door Slot Schaesberg gerepatrieerd uit Frankrijk. Dit gebeurde na het overlijden van de toenmalige leider van het onderzoek. Tijdens de Archeologiedagen gaan we starten met de voorbereidingen voor dit nieuwe onderzoek.

Nieuw onderzoek

Dankzij de nieuwe subsidie kunnen wij de komende twee jaar de restanten van de kelders van het kasteel opnieuw onderzoeken. Hierbij kunnen we de veertig jaar oude veldtekeningen van de TH Delft combineren met de nieuwste wetenschappelijke scan-technieken. Bezoekers van Slot Schaesberg kunnen de opgravingen van nabij bekijken. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te helpen met de opgraving. Zij kunnen hiertoe kunnen contact opnemen met Slot Schaesberg.

Rondleidingen

Tijdens de Archeologiedagen vinden speciale rondleidingen plaats bij de kasteelrestanten.
In het bezoekerscentrum zijn foto’s te zien van eerdere opgravingen en de geschiedenis van kasteel Schaesberg. Voor de jeugd zijn er diverse historische spellen en op zondag 19 juni kunnen de kinderen ook geschminkt worden als prinses of ridder!

Archeologisch onderzoek bij Slot Schaesberg

Archeologisch belevingscentrum

Kasteel Schaesberg werd vanaf de 16e eeuw gebouwd door de familie Van Schaesberg, op de fundamenten van hun oude burcht. De vroegste nu nog zichtbare resten dateren uit de 14/15e eeuw. De ambitie van Stichting Slot Schaesberg is om een archeologisch belevings- en kenniscentrum te worden van kastelenbouw in de provincie Limburg.

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Archeologie is een van de pijlers van Slot Schaesberg samen met de gefaseerde herbouw van het kasteel en de bouwhoeve. Bij Slot Schaesberg zit nog veel bijzonders in de grond. Momenteel zijn wij bezig met de herbouw van de 17e -eeuwse poorttoren. Voorafgaand werd eerst archeologisch onderzoek gedaan. De archeologische vondsten die we in 2019 hebben gerepatrieerd bevatten ook veel interessante informatie over de ontstaansgeschiedenis van Kasteel Schaesberg. Daardoor weten we nu ook meer over de directe omgeving. Het verheugt ons tijdens de Nationale Archeologiedagen een start te kunnen maken met de her-opgraving van de kasteelrestanten.”

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni is Slot Schaesberg geopend tussen 10:00 en 17:00 uur.
Lees hier meer over de Archeologiedagen.

Gegevens

Begin:
17 juni @ 10:00
Einde:
19 juni @ 17:00
Site:
https://slotschaesberg.nl/

Organisator

Stichting Landgoed Slot Schaesberg

Locatie

Slot Schaesberg
Slot-Schaesberglaat 100
Landgraaf,
+ Google Maps
Scroll naar top
Skip to content