Op 4 april 1945 kwam op de werkkamer van de Heerlense archivaris, de toen 35 jarige archivaris Leo van Hommerich, voor het eerst een werkgroep van ‘een twaalftal beoefenaren der geschiedenis’ bijeen. Het is de blijvende verdienste van (emeritus)-pastoor M.A.H. Durlinger (zaliger: hij overleed op 23 november 1947) geweest om tot de oprichtingsvergadering te komen. Die bijeenkomst werd Jan Jakob Jongen tot voorzitter gekozen en Leo van Hommerich tot secretaris. Men wilde meer gestructureerd gaan werken aan de regionale geschiedenis en elkaar stimuleren in de beoefening ervan. In de praktijk uitte dit zich in regelmatige bijeenkomsten en, sinds 1950, ook via de uitgaven van een regionaal historisch tijdschrift. Van 1950/2015 was dat het tijdschrift ‘Het Land van Herle’, dat aanvankelijk ‘Bulletin’ heette. Sinds 2016 heet het tijdschrift ´MijnStreek, historisch magazine voor Parkstad Limburg’ dat verschijnt in een nieuw formaat en nieuwe opmaak. Het werkgebied is nu geheel Parkstad Limburg – oostelijk Zuid-Limburg. Leden van de historische werkgroep kwamen en komen zoveel mogelijk uit de verschillende gemeenten van het historische gebied Het Land van Herle. Dat waren aanvankelijk Heerlen met Hoensbroek, Landgraaf, Voerendaal en de gemeenten Brunssum en Onderbanken. Later werden ook Kerkrade, Simpelveld en Nuth aan het aandachtsgebied toegevoegd.

Allerlei onderwerpen werden in de loop der jaren in de werkgroep en het tijdschrift behandeld. Alle aspecten van de historie van de regio kwamen aan bod: prehistorie, archeologie, middeleeuwen, mijnbouw, stedenbouwkundige ontwikkelingen en architectuur, maar ook genealogie, kunst en cultuur.

Sinds 1997 geeft de stichting in samenwerking met Historisch Goud – Rijckheyt, centrum voor Regionale geschiedenis (voorheen Stadsarchief) te Heerlen de monografieënreeks ‘Historische Reeks Parkstad Limburg’ uit. Sinds 2014 worden ook andere historische uitgaven over de regio in het boekenfonds opgenomen.

Sinds 2013 geven we zo ongeveer een keer per maand een digitale nieuwsbrief uit waarin over historisch nieuws en activiteiten in Parkstad Limburg wordt bericht. Klik hier voor de laatste edities ervan.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook