Max Graaf de Marchant et d’Ansembourg Een politieke biografie
Auteur(s): Paul Bronzwaer
Prijs: € 19,90
Pagina's: 216 Blz.
ISBN: 978-90-822416-7-9
Dit boek bestellen

Als Historische Reeks Parkstad Limburg 12 verscheen recent:hrpl-12

Max graaf de Marchant et d’Ansembourg
Een politieke biografie

Door Paul Bronzwaer

Omvang: 216 bladzijden met illustraties in zwart-wit.
Hardcover, ISBN/EAN: 978-90-822416-7-9

In de portrettengalerij van de ‘gouverneurs’, commissarissen van de Koning/Koningin in de provincie Limburg, in het provinciehuis van de 19e en 20e eeuw ontbreekt er één: het portret van de man die tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog ruim drie en een half jaar ‘commissaris der provincie’ is geweest. Het is Max graaf de Marchant et d’Ansembourg, destijds eigenaar en bewoner van kasteel Amstenrade. Hij heeft een actieve bijdrage geleverd aan de nazificatie van het provinciale en lokale bestuur.

Paul Bronzwaer onderzocht archieven in Limburg, Den Haag en Amsterdam naar de politieke activiteiten van de ‘oorlogsgouverneur’ van Limburg. Dat mondde uit in een nauwgezet verslag van de politieke activiteiten van Max graaf de Marchant et d’Ansembourg. Zijn verslag is de eerste wetenschappelijke biografie over de graaf. Ze onderzoekt waarom deze man de keuze voor het nationaalsocialisme heeft gemaakt. Een keuze die ertoe leidde dat hij tijdens de bezetting met de bezetter zou collaboreren. Daarnaast wil dit onderzoek ook de mythische verhalen die over hem de ronde doen tot hun ware proporties terugbrengen. Omdat het familiearchief nog niet toegankelijk was voor dit onderzoek is ervoor gekozen om alleen de politieke loopbaan te analyseren en te beschrijven. Hoewel de biografie hierdoor enige beperkingen heeft, is uit het onderzoek in de openbare archieven toch een goed beeld van leven en werken te schetsen. De bestudeerde bronnen geven inzicht in de beweegredenen van de graaf waarom hij bewust voor het nationaalsocialisme heeft gekozen.

‘Max graaf de Marchant et d’Ansembourg’ [HRPL 12] kost € 19,90 kosten en is hier te bestellen en is ook te koop bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht, het Thermenmuseum in Heerlen, Boekhandel Rozeman in Brunssum, Boekhandel Leeskunst in Kerkrade en via andere boekhandels met het ISBN-nummer.
Bij aanschaf via Thermenmuseum of genoemde boekhandels spaart u uiteraard de verzendkosten. Bestel hier als u het per post wilt ontvangen (hiervoor geldt € 4,50 aan porto- en verpakkingskosten).

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook