Heemkunde in Parkstad Limburg

Sinds ongeveer 1990 onderhoudt Het Land van Herle samen met LGOG, kring Parkstad Limburg contacten met bestuurders van historische en heemkundeverenigingen, stichtingen, werkgroepen e.d. uit de regio. De voorzitters van Land van Herle en LGOG rouleren voor dit overleg voor het voorzitterschap. In het overleg worden ervaringen uitgewisseld en activiteiten gemeld en wordt waar nodig actief bijstand geboden door het leveren van kennis, informatie en sprekers. 

Incidenteel draagt Het Land van Herle bij aan het ontstaan van nieuwe heemkundeverenigingen of geeft advies voor de instandhouding ervan. Het overleg is een open platform voor alle organisaties die iets met geschiedenis ‘hebben’. Het overleg vindt twee of drie maal per jaar plaats meestal in het heemkundelokaal van Heemkundevereniging Landgraaf.

Wat is Heemkunde?

Heemkunde is de kennis van de eigen omgeving in al haar aspecten in heden en verleden. Het thema heemkunde kent daarom vele aspecten: stamboomonderzoek (genealogie), archeologie, huizengeschiedenis, locale geschiedenis, biografie, kunstgeschiedenis, architectuur, straatnaamgeving, verkeer en vervoer, Tweede Wereldoorlog, kennis van de natuurlijke omgeving (natuureducatie), volkskunde en folklore, dialect, kruisen en kapellen, kerkhistorie, geologie en mijnbouw, en noem maar op. Daarom verzamelen vele heemkundeverenigingen gegevens over hun omgeving in (historische) foto- en videocollecties, historische documentatie en publiceren ze regelmatig over alle aspecten van heemkunde in (eigen) tijdschriften, jaarboeken, fotoboeken, cd’s, dvd’s en noem maar op. Daarnaast ontwikkelen de verenigingen tal van educatieve activiteiten, lezingen en cursussen voor jeugd en volwassenen. 

De heemkundeverenigingen in oostelijk Zuid-Limburg zijn dus actief bezig om te laten zien hoe leuk, interessant en waardevol het is om met de kennis van de eigen leefomgeving bezig te zijn. 

Heemkunde agenda

In de heemkundeagenda kunt u zien wat er allemaal te beleven valt op het gebied van historie en heemkunde, uiteraard voor zover door de verenigingen deze zelf hier opgegeven.

Uw evenement op onze agenda? Of heeft u interessant (heemkundig)nieuws dat u met ons wilt delen?

Stuur ons dan de gegevens middels onderstaand formulier:

  Organisaties en verenigingen in Parkstad Limburg

  Welke organisaties en verenigingen e.d. in de regio actief en vertegenwoordigd zijn in het heemkundeoverleg vindt u in hier. Welke specialisaties zij hebben en welke veelkleurige activiteiten zij organiseren, vindt u – waar aanwezig – op hun websites. 

  Neemt u gerust contact met ons op als uw organisatie of vereniging ontbreekt.

   

  HKV: Heemkundevereniging

  Scroll naar boven
  Ga naar de inhoud