Beleef 400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum Heerlen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Nieuwe, hyperrealistische expositie brengt bezoeker 2000 jaar terug in de tijd

Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis. Zie het met je eigen ogen; in het Thermenmuseum Heerlen kan dat. In een nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema ‘400 jaar baden’ die vanaf 10 oktober te zien is. ‘Ster van de show’ is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum; het oudste gebouw van Nederland en volgens velen de ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’.   

Vier eeuwen badhuis
De nieuwe expositie vertelt het verhaal van vier eeuwen badhuis. Als bezoeker word je meegenomen in alle ontwikkelfasen: vanaf het ontstaan tot en met alle aanpassingen door de honderden jaren heen. Waarom werd het hier gebouwd? Wat gebeurde er, hoe werd het gebruikt, wie kwamen er door de eeuwen heen en waarom? Waarom werd het op enig moment verbouwd, en hoe gebeurde dat dan?

Hyperrealistische technieken
De bezoeker kijkt niet alleen zelf terug in de tijd, maar kan ook door de ogen kijken van de archeoloog die op zoek is naar het antwoord op al deze vragen. Dat ‘kijken’ mag je letterlijk nemen. De expositie maakt gebruik van moderne, hyperrealistische technieken, waarbij je als bezoeker in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee hebt dat je ‘live’ in het badhuis staat. De techniek die hiervoor is gebruikt, is dezelfde die is ingezet bij de nieuwe Disney-serie The Mandalorian.

400 jaar baden

Vernieuwingen in het Thermenmuseum
De nieuwe expositie is een volgende stap in de vernieuwingen van het Thermenmuseum. Het badhuis is recentelijk in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volledig gerestaureerd: 150 beschadigde plekken en honderden meters muren zijn hersteld. Met gekleurd grind zijn diverse onderdelen, zoals de zuilengalerij, winkeltjes of de werkplek van de arts, extra geaccentueerd. De glazen puien van het museumpand zijn verduisterd om alles maximaal tot zijn recht te laten komen. Verder is er een 96 meter lang houten looppad met glazen doorkijkjes gemaakt over de site. Je staat op ‘bijna-aanraak-afstand’ met je neus bovenop de koud- en heetwaterbaden, vloerverwarmingen, zwembad, massageruimten en winkeltjes.

Bezoekersaantallen stijgen flink
Bij het publiek is dit alles niet onopgemerkt gebleven: in de maand juli van dit jaar kreeg het museum drie keer zoveel bezoekers als afgelopen jaar. Deze groeiende belangstelling voor het Romeinse verleden is mede te danken aan de inspanning van de gemeente Heerlen om de geschiedenis van ‘Coriovallum’ (de Romeinse naam van wat nu Heerlen is) nadrukkelijk over het voetlicht te brengen.

Voor meer informatie zie: www.thermenmuseum.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud