Omdat het Land van Herle op 4 april 2020 zijn 75ste verjaardag vierde, verscheen bij het tweede nummer van MijnStreek van 2020 een extra bijlage Spionage in Heerlen tijdens het interbellum door Harry van Dijck (56 blz. geïlll), gratis voor abonnees, maar ook samen met het nummer of los verkrijgbaar via onze webshop en bij enkele boekhandels in onze regio. Kijk hier welke dat zijn.

2020-2 MijnStreek_Bijlage_Spionage

Spionage in Heerlen tijdens het interbellum. Hoe twee jonge Heerlense meiden het slachtoffer werden van het spel der grootmachten door Harry van Dijck is een waar gebeurde geschiedenis dat de auteur bij toeval tijdens historisch onderzoek op internet ontdekte. Een geheim rapport uit december 1937 over de veroordeling van twee jonge Heerlense meiden ‘gebruikt voor spionagedoeleinden’ prikkelde de nieuwsgierigheid van de auteur en zette hem aan tot uitgebreid archiefonderzoek voor deze historische verhandeling. ‘Spionage?´ kopte een eerder krantenbericht. De twens Klara Delhey en Resi Lauvenberg zaten al acht maanden in de gevangenis in Aken. Maar waren ze werkelijk spionnen? Hoe het precies zat, is vastgelegd in een omvangrijk strafdossier in het archief van de ‘Oberreichsanwalt beim Volksgerichtshof‘ in het Bundesarchiv te Berlijn. De auteur maakte hieruit een reconstructie van een geschiedenis over hoe jonge meiden in het interbellum in het vangnet van een echte spion verstrikt raakten en hun ‘avonturen’.
De auteur is Procesmanager vastgoed bij woningcorporatie Weller in Heerlen en amateurhistoricus.

Lees ook: