Joseph Kirchhoff, kapitein van de Bokkerijders door Rob Hamers

Artistieke weergave van Kirchhoffs (afwijkende spelling van de naam)
Artistieke weergave van Kirchhoffs (afwijkende spelling van de naam)
Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Afgelopen maand verscheen het boek: Joeph Kirchoff, kapitein van de Bokkerijders van de hand van Rob Hamers.

Joseph Kirchhoffs (de correcte spelling van zijn naam) spreekt als bekendste bokkerijdersbendeleider nog enorm tot de verbeelding. Vanwege zijn durf, vindingrijkheid, brutaliteit en tegelijkertijd zijn menselijkheid. Met betrekking tot arrestatie, verhoor en vonnis van Jozef Kirchhoffs, die te boek staat als leider van de bende van Herzogenrath e.o., zijn er nog nog altijd veel onbeantwoorde vragen Ditzelfde geldt voor de Bokkerijders zelf: hebben deze echt in bendevorm bestaan of heeft justitie de zaken opgeklopt?

Het bekendste en meest geruchtmakende bokkerijdersproces in het Land van ’s-Hertogenrade was ongetwijfeld de rechtzaak tegen deze Jozef Kirchhoffs, die tijdens de verhoren van de gevangenen regelmatig werd genoemd als aanvoerder of kapitein van de bende. Kirchhoffs had het vak van chirurgijn geleerd en diende tussen 1743 en 1752 in het Oostenrijks leger. Na zijn ontslag uit militaire dienst vestigde hij zich als chirurgijn in Herzogenrath met instemming van abt Fabritius van Rolduc en kwam daar tot een zekere welstand.

In dit boek wordt zijn levenswandel beschreven aan de hand van de contacten die hij had in het oude Land Van Rode en zijn vrienden en familie. Zijn familie wordt uitgebreid beschreven in zijn stamboom. Zo zou zijn broer Balthus Kirchhoffs uit Merkstein was ook een bendeleider geweest zijn. Daarbij wordt aan de hand van historische documenten verteld waar hij en zijn broer woonden en werkten. Verder worden de aan hem toegeschreven overvallen beschreven evenals zijn arrestatie en terechtstelling in Herzogenrath. Het boek eindigt met een nadere uitleg over de rechtspraak, foltering en wijze van terechtstelling in die tijd in deze streek. Dit alles is geïllustreerd door middel van tal van kleurenfoto’s en kaarten. De illustraties zijn van de hand van de striptekenaar van het Limburgs Dagblad: Henk Hermens. ISBN/EAN: 9789403600628. Uitgever: Aloysius Kruiden.

U kunt dit boek bestellen door middel van overmaking van € 23,00 (inclusief portokosten) op NL14 INGB 0009429429 met vermelding van uw adresgegevens danwel per mail aan rgw.hamers@aloysius-kruiden.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud