Oud-voorzitter Sectie Archeologie van het LGOG doet vondst van Romeinse graven

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Yannick Raczynski-Henk vond bij recent bodemonderzoek ter hoogte van Kruisdonk bij Maastricht maar liefst 22 Romeinse graven. Er komt hier een waterbuffer, en om deze reden is men begonnen met graven op deze plaats. Raczynski-Henk was hier als begeleidend archeoloog bij aanwezig. Men wist al dat hier oudheden in de grond te vinden zouden zijn, maar zo veel graven hadden ze niet verwacht. Wel was duidelijk dat hier een Romeinse weg gelopen heeft en het is bekend dat de Romeinen de as van hun overleden familieleden vaak langs de weg begroeven. Meestal gebeurde dit maar in sets van twee: de man en de vrouw des huizes. Grafvelden bestonden eigenlijk alleen aan de rand van nederzettingen. Dit betekent dat er bij Kruisdonk dus een nederzetting moet hebben gelegen en dat gegeven maakt de vondst nog unieker.

Romeinse graven Kruisdonk

De graven zijn over het algemeen rijk gevuld met aardewerk, glazen bekertjes, gespen, parfumflesjes, munten, naalden van been, messen en gereedschap. Alle vondsten zijn naar laboratoria gebracht voor nader onderzoek. Het aardewerk was ter plekke al te dateren, en komt waarschijnlijk uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Wat men door verder onderzoek nog wil achterhalen is hoe lang het gebied bewoond is geweest. 

Raczynski-Henk denkt dat de nederzetting helemaal doorloopt tot aan Borgharen, omdat er aan de nieuwe weg richting de Beatrixhaven ooit kleinere vondsten zijn gedaan die op Romeinse bewoning wezen. Raczynski-Henk zou dan ook graag verder graven om te kijken wat er in dit gebied nog te vinden is

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud