Nieuws over de nieuwe Heerlense archiefbewaarplaats

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Dat de Christus Koningkerk (CKK) in Heerlen is uitgekozen om te gaan fungeren als nieuwe archiefbewaarplaats, is ongetwijfeld al bekend. Deze kerk staat in de wijk Vrieheide aan de Navolaan 83. Vrieheide is onlangs door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als een van de dertig wederopbouwgebieden die van nationaal cultuurhistorisch belang zijn.
De CKK, sinds 2004 aan de eredienst onttrokken, staat midden in deze wijk. Het gebouw van architect J.J. Fanchamps is een opgetilde kubus van betonnen kolommen met daartussen glazen bouwstenen. De CKK staat symbool voor de vooruitstrevende tijdgeest in Zuid-Limburg halverwege de jaren ‘60. Een gevolg van de economische bloei van de mijnindustrie. De Gemeente Heerlen heeft de kerk aangekocht om dit symbool te kunnen behouden en de wijk een nieuwe impuls te geven. Inmiddels heeft de CKK de status van Rijksmonument als zijnde “modern monument”.
In de kerk zal een archiefbewaarplaats van het Historisch Centrum Limburg worden gehuisvest met een multifunctionele publieke ruimte die ook op buurtniveau dienst kan doen als ontmoetingsplek. Happel Cornelisse Verhoeven architecten uit Rotterdam heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de archiefbewaarplaats. De plannen van Happel Cornelisse Verhoeven zijn te vinden op hun website.
In januari en februari 2021 werd en wordt het gebouw gesaneerd van asbest. In maart 2021 kan de aannemer starten met de bouw. De oplevering is voorzien in april 2022.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud