LGOG Literatuurportret André van Hasselt

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Rond 1830 werd in de literaire wereld de strijd gevoerd werd tussen de aanhangers van de traditionele classicistische opvattingen en de gedurfde ideeën van de liberale romantici. De jonge André van Hasselt koos hierin partij voor het Franse ‘romantisme’. De Maastrichtenaar had als student in Luik al Nederlands- en Franstalige poëzie gepubliceerd. Hij was op enig moment naar Parijs gereisd om zijn literaire helden te ontmoeten, zoals Victor Hugo en Alexandre Dumas. Toen het opstandige België zich in mei 1830 afscheurde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, kwam Van Hasselt vast te zitten in zijn geboortestad. Maastricht lag op dat moment als geïsoleerde Hollandse vesting onder een Belgische blokkade. In 1833 slaagde hij erin om naar Brussel te vertrekken, waar hem een glorieuze carrière als Franstalig dichter wachtte. Over Van Hasselts jonge jaren in Maastricht, tot aan zijn vertrek naar België, gaat het nieuwe literatuurportret, geschreven door Lou Spronck.

André van Hasselt

Dit portret verscheen ook in Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde. Lees dit portret hier. Meer literatuurportretten zijn hier te vinden.
Klik op nevenstaande link voor het portret: Literatuurportret

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud