Waarschouwinge tegens het Vastenavond houden

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op Wat staat daer? de online oefentool voor paleografie – staat de oefentekst Waarschouwinge tegens het Vastenavond houden. Dit is een tekst die afkomstig is van een plakkaat uit de collecties van het Historisch Centrum Limburg.

‘Waarschouwinge’

Met dit plakkaat probeerde het bestuur van het Land van Valkenburg de vastenavond in de ban te doen. Het was hen een doorn in het oog dat men baldadig en onherkenbaar verkleed, oftewel in ‘guisementen’, over straat ging. Het zou zelfs indruisen tegen de wil van God.
Opmerkelijk is dat dit plakkaat gedateerd is op 25 februari 1756. Dat is precies een week nadat zich vlak over de Duitse grens bij Düren een vrij zware aardbeving voordeed. Het is goed mogelijk dat de uitvaardiging van dit plakkaat een reactie daarop is geweest.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud