Jubileumboek 75 jaar Grotiuscollege

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Het Heerlense Grotiuscollege bestond in 2023 75 jaar. Uiteraard moest de geschiedenis van deze periode worden vastgelegd in een boek, gezien het feit dat de belangrijkste werken van Hugo de Groot, de illustere naamgever van de school, juridisch en historisch van aard zijn. Lid van onze werkgroep, geschiedenisleraar op het Grotius en historicus dr. Antoine Jacobs heeft zich met veel toewijding op dit gedeelte van de klus geworpen, en wist nog mooie onbekende verhalen aan de vergetelheid te ontfutselen.

In het boek komen vooral ook de Grotianen zelf aan het woord, zodat dit boek er eentje is geworden waarin eenieder die ooit hier voortgezet onderwijs heeft genoten of er les heeft gegeven, er zich een beetje in kan herkennen. Oud en jong leverden bijzon­dere herinneringen, verhalen en anekdotes. Over gebruiken en gebeurtenissen uit “de oude doos of kist”, zoals het Grotiuslied, de verplichte weeko­pening in de jaren 60 tot bijzondere diplo­maspeeches in de jaren 2000 of de beste ‘te-laat-kom-smoezen’ die natuurlijk met de tijd meegaan. Al die verhalen samen moeten ant­woord geven op de hamvraag: wat maakt Grotius zo bijzonder en markant ‘anders’? Omdat er iets minder regeltjes zijn dan op andere scholen, waardoor vrije geesten zich er thuis voelen? Was het de kelder of de zolder? Of is het misschien de mentaliteit, waarbij de af­stand tussen docent en leerling niet zo groot is? Waarbij alle mensen die er komen werken en leren oog hebben voor elkaar? Een school waar er bovengemiddeld aandacht is voor kunst en cultuur? Antwoorden op deze vragen leest u in dit boek dat op vrijdag 31 mei 2024 werd aangeboden aan oud-rector Co Ridderhof en aan de huidige rector Minke Knol.

Voor de samenstelling van het boek en de redactie tekenden Antoine Jacobs, Nicole Sijstermans, Marina van der Ven-Callen. Daarnaast zijn er tekst-bijdragen van prof. Henk Nellen, (oud-)Grotianen en (oud-)docenten.

Het boek heeft een format van 21 x 21 cm en telt 160 pagina’s, waarvan 32 in kleur en is genaaid en gebrocheerd in soft-cover met flappen. Het is te koop voor € 26,50  in onze webwinkel en bij enkele boekhandels in de regio.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud