Wie heeft informatie over Ludzert Hoks?

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Met ingang van 1 januari van dit jaar is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging openbaar. Vanaf dat moment krijgt de Heemkundevereniging Hoensbroek regelmatig vragen om informatie over personen met een relatie met Hoensbroek, die in WO II al of niet ‘fout’ zouden zijn geweest. De vereniging beschikt niet over dit type informatie en verwijst dan steeds naar de website www.oorlogvoorderechter.nl, waar geïnteresseerden kunnen zoeken naar namen van personen over wie in het Nationaal Archief een daarop betrekking hebbend dossier bestaat. Dat dossier inzien is alleen mogelijk in de studiezaal van hert CABR in Den Haag en daarvoor moet een (online) een afspraak gemaakt worden. Vanwege de grote belangstelling kan het even duren voordat je er terecht kunt .

Ludzert Hoks

Over één persoon is de vereniging meerdere keren benaderd en dat betreft Ludzert Hoks. Hij had de leiding van de Arbeitskontroldienst (AKD) in de Oostelijke Mijnstreek. Oorspronkelijk was hij bakker in Groningen en later bewaker in Kamp Ommen (Overijssel). Als AKD-leidinggevende wist Hoks een groot aantal onderduikers op te sporen. In 1947 werd hij door de Maastrichtse rechtbank ter dood veroordeeld. Een jaar later werd dit vonnis omgezet in twintig jaar gevangenschap.

Bericht in Gazet van Limburg 03-04-1947

Tijdens de Tweede Wereldoorlog arresteerde Ludzert Hoks, als commandant van de Arbeidscontroledienst, in Heerlen en omgeving meer dan 200 personen. Van hen keerden 34 nooit terug. Hoks verbleef in 1943 in het Grand Hotel te Heerlen. Enkele bekende namen onder de slachtoffers zijn: Hendricus van der Velden, Karel Hendrik Cobben, Tsjerk Tijmen Pol, Hubert Horbach, P.M. Erkens, H.G. Milde, M.H. Coort, J.W. Fluypers(?) L. Vinken, J. Schutte, L. Sluymer, A. Schram en H.J.M. Suylen. Voor een documentaire over Hoks en zijn slachtoffers is Noud Smeets op zoek naar nabestaanden en andere betrokkenen die hun verhaal willen delen. Heeft u informatie over Ludzert Hoks of kent u iemand die met hem te maken heeft gehad? Neem dan contact op via noudsmeets@gmail.com. Ook kleine herinneringen kunnen van grote waarde zijn voor dit onderzoek. Alvast bedankt voor uw hulp!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud