Afgelopen maandagavond, 10 maart jl. kwam de werkgroep van de Stichting Historische Kring Het Land van Herle weer bijeen voor de maandelijkse vergadering.
Rondje langs de velden
Alvorens de spreker van vanavond, Marcel Put, aan het woord te laten werd het traditionele ‘Rondje langs de Velden’ gelopen. Hierbij kwamen een aantal interessante zaken voorbij. Hieronder een selectie.
– De activiteiten in het kader van het Erfgoedjaar 2025 beginnen te lopen. Het is de bedoeling om in oktober (Maand van de Geschiedenis!) een symposium te organiseren waarin de laatste ontwikkelingen op historisch gebied in onze regio aan de orde komen. In het kader van dit symposium willen we een (populaire) reader presenteren die bestemd is voor een breder publiek. Overwogen wordt om per stadsdeel zullen 4 á 5 bijeenkomsten gehouden worden met als thema de geschiedenis van dit stadsdeel. Ook kan er een pop-up presentatie gehouden worden en een quiz per stadsdeel.
– We zijn aan het nadenken over nieuwe werkvormen zoals een historische podcast en een puquiz-achtige activiteit.
– Op woensdagavond 19 maart zullen een aantal leerlingen van het Grotius College in Heerlen hun Profielwerkstuk Geschiedenis presenteren in de aula van de school. Zie voor meer informatie elders op deze website.
– Op 21 maart vindt in ‘De mijngang’ een activiteit plaats in het kader van het Erfgoedjaar 2025. Deze keer over ‘Het Höfke van St. Antonius’. Kijk voor meer informatie elders op de site.
Na deze rondgang was het tijd voor de lezing van vanavond: De geschiedenis van het Heerlens voetbal door Marcel Put. Hieronder een impressie.
Het Heerlense voetbal voor WO II: een interessante, ingewikkelde en verhelderende puzzel
In de voorkamer van café Bijsmans hing een elftalfoto van het eerste elftal van V.V.H ’16. Niet zo een waar ze in twee rijen, de ene staand en de ander gehurkt met een bal, op het veld staan. Nee, de foto’s van de hoofden van de spelers stonden in de formatie waarin werd gespeeld: 3 – 2 – 5 met de namen van de spelers onder hun foto, of waren het de handtekeningen?
Rond de tijd dat ik de elftalfoto voor het eerst zag, veranderde de naam V.V.H. ’16 in Heerlen Sport. De club fuseerde met R.K.S.V. Vrusschemig. Heerlen Sport was toen nog een bescheiden 3e klasser, maar speelde in een heus stadion: de Kaldenborn. Dit was ooit gebouwd met het idee dat Rapid JC er betaald voetbal zou gaan spelen.

Embleem Heerlen Sport (Bron afbeelding: Wikipedia)
Mijn eigen club, R.K.S.V. Heerlen, werd door anderen vaak verwisseld met Heerlen Sport. Waarom? Ik heb geen idee. Het waren niet alleen twee totaal verschillende namen, maar hun accommodaties lagen ook kilometers ver uit elkaar. R.K.S.V. Heerlen begon in 1917 als Concordia en ging later verder als Palemig. Na de fusie met de Schandeler Voetbal Vereniging ontstond R.K.S.V. Heerlen, later S.V. Heerlen. V.V.H. ’16 was, zoals de naam al aangeeft, een jaar ouder. De club werd opgericht op initiatief van de voetbalgekke kapelaan Jos. Gillissen. Door een speling van het lot zijn uitgerekend deze twee voetbalverenigingen ruim 10 jaar geleden gefuseerd tot Sporting Heerlen.
Provinciaal samenwerkingsproject over de Limburgse sportgeschiedenis
In het kader van een provinciaal samenwerkingsproject over de Limburgse sportgeschiedenis, ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van het Limburgse voetbal. Te beginnen in Heerlen.
In zijn voordracht vertelde hij eerst en vooral over het onderzoek (en waarom dat een puzzeltocht was) en zijn vondsten. Daarnaast hoopte hij dat de aanwezigen zaken konden bevestigen, ontkrachten en/of bevragen zodat de publicatie van zijn tekst in het najaar de dan best mogelijke zal zijn. Het ligt in het voornemen van Marcel om volgend jaar, in 2026 een symposium over het Heerlens voetbal te houden en ter gelegenheid hiervan een publicatie over het Heerlens voetbal te presenteren.
In no. 3 van MijnStreek zal een artikel over de geschiedenis van het Heerlens voetbal verschijnen van de hand Marcel Put.