Nieuws van het Historisch Centrum (HCL)

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Digitalisering op Verzoek

Het HCL biedt de dienst Digitalisering op Verzoek aan, waardoor iedereen eenvoudig scans kan bestellen van archiefstukken. In principe ishet mogelijk om alle inventarisnummers ouder dan 100 jaar aan te vragen.

In aanmerking komende archieven

Onderstaande archieven komen hiervoor in aanmerking.
– Alle Rijks- en gemeentelijke archieven (behalve bouw- en Hinderwetvergunningen)
– Akten burgerlijke stand: alleen registers ouder dan 100 jaar
– Huwelijkse bijlagen
– Bevolkingsregisters
– Frans Archief
– Povinciaal archief
-Kerkelijke archieven
Er zijn echter een aantal beperkingen, zoals grote formaten en slechte materiële staat. Daarnaast komen charters niet in aanmerking.

Kosten en overige informatie

Aan het digitaliseren zijn geen kosten verbonden. Om de dienst gratis en voor iedereen beschikbaar te houden, kunnen er maximaal twee inventarisnummers per persoon per week worden aangevraagd. Afhankelijk van het aantal aanvragers kan de doorlooptijd oplopen. Ons streven is alle aanvragers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Klik hier om een beknopte handleiding voor het aanvragen van scans te downloaden. 
De medewerkers digitaliseren alleen volledige inventarisnummers, dus geen individuele documenten. Zodra de aangevraagde stukken gescand zijn ontvang je een link om deze te downloaden. De scans zijn enkele dagen later ook beschikbaar via archieven.nl.
Indien het inventarisnummer dat u heeft aangevraagd niet gescand kan worden, bijvoorbeeld omdat het onderdeel is van bulk digitalisering of omdat de materiële staat te slecht is, zullen we u per e-mail hierover informeren.

Oorkondenboek van Sint Servaas

Op woensdag 4 juni 2025 presenteert het HCL in de Keizerzaal van de Sint-Servaasbasiliek te Maastricht het vierde deel van het Limburgs Oorkondenboek. Dit deel bevat 80 oorkonden van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht uit de periode 1062-1300, die bij HCL Maastricht worden bewaard.

De Stichting Limburgse Oorkonden, voortgekomen uit LGOG, heeft zich ten doel gesteld om de oudst bewaarde schriftelijke documenten in onze provincie Limburg te ontsluiten en voor een groot publiek makkelijk toegankelijk te maken. In 2022 gebeurde dat al met 40 oorkonden van het voormalige Adellijk Norbertinessenklooster van Sint-Gerlach, in 2023 met 73 oorkonden van de Abdij van Thorn en in 2024 met vertalingen van 45 oorkonden van de Abdij Kloosterrade.
De uitgave in druk is opgenomen als deel 32 in de reeks Werken LGOG. Daarnaast worden alle oorkonden, deels ook met een verhalende toelichting, voor een breed publiek gepresenteerd op de website van de Stichting Limburgse Oorkonden.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud