Laden Evenementen

  

Veel mensen hebben ze nog, negatieven en dia’s. Deze afbeeldingen zijn inmiddels op leeftijd en door de komst van de digitale fotografie ook wat in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, want tussen die oude films, negatieven en dia’s kunnen zich prachtige opnamen bevinden, die om uiteenlopende redenen gekoesterd moeten worden. Bijvoorbeeld van een belangrijke gebeurtenis in de familie, of van een bijzondere reis. Ook vanuit historisch perspectief kan het interessant zijn om oude opnames te bekijken.

Digitaliseren van negatieven of dia’s

Er zijn uiteenlopende redenen om negatieven of dia’s te digitaliseren. Maar, héél belangrijk, ook omdat films na verloop van jaren -hard- in kwaliteit achteruit kunnen gaan. Het filmoppervlak breekt af door milieu invloeden, al dan niet door minder goede omstandigheden waaronder films zijn bewaard. Voordat ze compleet onbruikbaar worden, is het verstandig om films te redden door ze tijdig te digitaliseren.

Wessel Sijl gaat met voorbeelden in op het afbraakproces en legt uit op welke wijzen negatieven en dia’s kunnen worden gedigitaliseerd. Hierbij bespreekt bij zowel eenvoudige en betaalbare manieren als sophisticated en professionele werkwijzen.

Bijeenkomst digitaliseren op 25 mei aanstaande

De interessegroep Stamboomonderzoek/Familiegeschiedenis van de Hobby Computer Club HCC organiseert op 25 mei a.s. een gratis toegankelijke bijeenkomst over dit onderwerp in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum in De Bilt, aanvang 11 uur.

Tijdens de presentatie wordt uitgelegd hoe gedigitaliseerde opnamen kunnen worden opgelapt, zoals het verwijderen van kleurzwemen die als gevolg van veroudering van de films zijn ontstaan, het verbeteren van de scherpte en de dekking en nog wat andere nuttige zaken. En uiteraard kunnen de opnamen nog verder naar behoefte worden opgeknapt met digitale technieken. Het resultaat kan in bepaalde gevallen zelfs beter worden dan de oorspronkelijke analoge resultaten.

De mogelijkheden van Geneanet

In de middag geeft Wim Deckers een update over de mogelijkheden van Geneanet. Met een gratis account kan men daar een stamboom aanmaken. Mensen die gebruik maken van een genealogisch computerprogramma kunnen hun gegevens uploaden naar Geneanet. Die worden dan omgezet in een stamboom die op verschillende manieren kan worden afgebeeld. Bijkomend voordeel is dat de zo geproduceerde stamboom automatisch gecontroleerd is op fouten. Daarnaast beschikt deze website ook over de mogelijkheid om te zoeken naar mogelijke familieleden en om in contact komen met andere leden van Geneanet.

 

HCC!genealogie

HCC!genealogie in sinds 1986 een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux. Het is een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Dat doet ze door het organiseren van bijeenkomsten over (computer-)genealogische onderwerpen; het leveren van diverse diensten; het verspreiden van een wekelijkse digitale nieuwsbrief en het onderhouden van een genealogische website.

HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij de website www.genealogie.hcc.nl/

Deze bijeenkomst vind plaat bij HF Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud