Laden Evenementen

  

Ontdek de toekomst van ons Euregionaal religieus erfgoed: doe mee met de inspirerende bustour langs herbestemde kerken. Ben je nieuwsgierig naar de innovatieve manieren waarop voormalige kerkgebouwen een nieuwe bestemming krijgen? Neem dan deel aan de door Schunck* georganiseerde bustour langs herbestemde kerken en laat je verrassen door de prachtige transformaties.

Bustour langs herbestemde kerkgebouwen

Steeds meer kerken sluiten hun deuren en geloofsgemeenschappen nemen afscheid van hun vertrouwde godshuizen. Deze veranderingen maken ruimte voor nieuwe functies en zet ons voor uitdagingen. Een van deze uitdagingen is hoe een ruimte geschikt te maken is voor een nieuw leven van de historische gebouwen. Dit sluit perfect aan bij het landelijke thema van de Dag van de Architectuur: ‘Ruimte Maken’. Deze tour biedt een unieke kijk op hoe architectuur en creativiteit samenkomen om oude gebouwen nieuw leven in te blazen.

Bernardinuskapel, Heerlen

De eerste stop is bij de Bernardinuskapel in Heerlen. Recent tijdelijk in gebruik als raadzaal tijdens de renovatie van het raadhuis, zal deze prachtige kapel van de hand van architect Jos. Wielders nu door SATIJNplus Architecten worden omgevormd tot een inspirerende learning space, met behoud van de karakteristieke elementen. Ontdek hoe deze expressionistische kapel een nieuwe rol krijgt als centrum voor educatie. Architect-directeur Harold Janssen en Ton Klein Tuente, adviseur vastgoed en facilitaire zaken van het college van bestuur van de SVOPL, zullen in de kapel een presentatie verzorgen over de herbestemmingsplannen.

Paterskerk, Geleen

Vervolgens reizen we naar Geleen, waar de voormalige Paterskerk na 25 jaar leegstand een indrukwekkende transformatie heeft ondergaan. In opdracht van VAL Vastgoed BV heeft architect Patrick Stienen van Wehrung Architecten deze kerk omgebouwd tot een modern medisch centrum. Bewonder tijdens een rondleiding door Patrick Stienen en directeur Rob Prickartz de combinatie van historische elementen en hedendaagse functies in dit unieke gebouw.

St.-Kamilluskerk, Mönchengladbach

In de St.-Kamilluskerk in Mönchengladbach beschouwen we de indrukwekkende transformatie van een gebedshuis naar een sereen columbarium. De bijzondere architectuur van Dominikus Böhm is op respectvolle wijze aangepast door bdmp Architekten BDA, waardoor de kerk nu dient als een rustplaats voor urnen. Architect Katja Mehring zal deze transformatie, waarbij de spirituele sfeer en architectonische schoonheid van Böhm’s ontwerp behouden zijn gebleven, terwijl moderne elementen harmonieus zijn geïntegreerd, verder toelichten. Het St.-Kamilluscolumbarium is nu een unieke plek van stilte en reflectie, waar verleden en toekomst samenkomen tot een inspirerend geheel.

Schunck Dag Van De Architectuur 2024 5
St.-Kamilluscolumbarium. Bron afbeelding: www.schunck.nl

Praktische Informatie

Tijdens de bustour krijg je niet alleen de kans om deze bijzondere herbestemmingen te bezoeken, maar ook om meer te weten te komen over de creatieve processen achter deze transformaties. Elke locatie vertelt een uniek verhaal van respect voor het verleden gecombineerd met een visie voor de toekomst.

Voorbereidend op deze inspirerende bustour langs herbestemde kerken, biedt Schunck* belangstellenden de kans om hun kennis verder te verdiepen met een boeiende lezing op 14 juni over de architectuurkwaliteit bij herbestemming van Vlaamse parochiekerken. De lezing en excursie geven een beeld van hoe religieus erfgoed in de Euregio op innovatieve wijze een nieuwe bestemming krijgt. Dit alles als voorschot op een grootschaliger project over dit thema waar SCHUNCK architectuur aan werkt en dat in 2025 wordt gelanceerd. Dit project belooft nog meer inzichten en inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, verduurzaming en erfgoedbehoud.

– Datum: 15 juni 2024
– Vertrektijd: 9.30 uur vanaf parkeerplaats tegenover de Sint-Josephkerk (Dr. Clemens Meulemanstraat 1, Heerlerbaan)
– Eindtijd: ca. 17.00 uur (op dezelfde parkeerplaats)
– Kosten: €15,-
– Een lunchpakket is inbegrepen

Tickets zijn te bestellen via nevenstaande link

Elements

Deze activiteit is onderdeel van ELEMENTS. Lees hier meer over deze samenwerking en het programma.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud