Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eureka! Innovaties in de Mijnstreek, lezing door Martin v.d. Weerden op 30 januari in Landgraaf

30 januari @ 19:00 - 21:00

€5,

Op dinsdag 30 januari wordt in Landgraaf de lezing ‘Eureka, Innovaties in de Mijnstreek’ gehouden door Martin van de Weerden. Deze lezing is een samenwerkingsproject tussen LGOG Parkstad en het Gilde Landgraaf. William Charlier zorgt voor de muzikale ondersteuning.

De Mijnstreek: broeikas van experimenten en innovaties

De komst van de spoorlijnen en de steenkoolmijnen omstreeks 1900 betekenden voor Heerlen, Hoensbroek, Kerkrade, Schaesberg en Brunssum (de Oude Mijnstreek) het begin van een explosieve groei. Een groei van economische activiteit, een groei van de bevolking, maar ook een enorme groei van inhoudelijke innovatie op vele gebieden. Van een ingeslapen, ouderwets gebied ontwikkelde de Mijnstreek zich in rap tempo tot een broeikas van experimenten en innovaties. De mix van de juiste mensen, voldoende middelen en de maatschappelijke noodzaak bleek heel vruchtbaar.

De mijnbouw leverde vernieuwingen op die op wereldschaal navolging vonden, zoals de Iterson-torens en de vriesmethode bij de aanleg van schachten in natte bodem. In de woningbouw probeerde men nieuwe concepten uit, evenals het modernisme van de Amsterdamse School en de mogelijkheden van gewapend beton. Op medisch gebied, in de geologie en in het onderwijs werden grote sprongen voorwaarts gerealiseerd. De open sfeer voor nieuwe mogelijkheden vond ook zijn weerslag in de amusementswereld en de literatuur. De Mijnstreek werd modern en op veel gebieden toonaangevend.

 

Koeltorens Staatsmijn Emma (Bron: De Mijnen)

De spreker

Martin van der Weerden was tot voor kort leraar geschiedenis aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de regionale geschiedenis o.a. via vele interviews en projecten rond de Tweede Wereldoorlog, de mijnbouwhistorie en migratie. Vanaf 2010 beschrijft hij een deel van zijn ervaringen in de rubriek ’Van Nul tot Nu’ en vanaf dit jaar ook in ‘Koempels, Pastoors en andere Parkstedelingen’. Voor Omroep Landgraaf werkt Martin mee aan de documentaire-reeks ‘40 Jaar Landgraaf’.

Overige informatie

Dit evenement is gratis voor leden van LGOG. Niet-leden betalen €5,-. Aanmelden via mwvdweerden@ziggo.nl. De  lezing wordt gehouden in het Burgerhoes in  Landgraaf en begint om 19:00.

 

Gegevens

Datum:
30 januari
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
€5,
Site:
lgog.nl

Locatie

Burgerhoes
Sweelinckplein 1
Landgraaf,

Organisator

LGOG

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud