Met het vooruitzicht op het jaar 2025, waarin het religieus erfgoed centraal zal staan, gaan we op de Dag van de Architectuur het pad op naar een aantal herbestemde kerken. Ieder dorp, iedere stad en stadswijk in de regio was voorzien van een veelal beeldbepalend kerkgebouw. Veel van deze kerken staan inmiddels leeg, zijn hergebruikt of worden bedreigd met sloop.
Bron afbeelding: site Schunck.nl
Op 14 juni, aan de vooravond van de Dag van de Architectuur, zal Roel De Ridder een lezing verzorgen over de situatie in België. In zijn lezing ‘Architectuurkwaliteit bij herbestemming van Vlaamse parochiekerken’ licht de spreker toe waarom het neven- en herbestemmen van deze kerken traag op gang kwam. Hij traceert de klemtoon op kwaliteitsarchitectuur bij hedendaagse Vlaamse voorbeelden en verklaart de uitgesproken publieke focus van die voorbeelden. Gedurende de lezing legt hij de vele aandachtspunten en gevoeligheden van het discours in Vlaanderen bloot. De lezing vindt plaats in het Auditorium van SCHUNCK.
Over Roel de ridder
Roel De Ridder (1982) behaalde in 2013 een doctoraat in de architectuur aan de UHasselt. Sinds het afstuderen als architect in 2007 verdiept hij zich in de toekomst van de Vlaamse Parochiekerken. Al meer dan tien jaar geeft hij les aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven (Sint-Lucas Brussel en Sint-Lucas Gent). In oktober 2022 startte Roel als coördinator van het Platform Toekomst Parochiekerken, een samenwerking tussen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het expertisecentrum voor religieus erfgoed PARCUM, in opdracht van de Vlaamse regering. Het Platform werkt als een loket voor lokale besturen en kerkbesturen, verzorgt communicatie over het thema, onderhoudt de dialoog met beleidsactoren, doet aan vorming en monitoring van het veld en ondersteunt de lokale partners met kerkenbeleidsplannen en concrete trajecten van neven- en herbestemming van parochiekerken, op heel diverse vlakken.
De toegang tot deze lezing is gratis. Aanmelden via bijgaande link: Tickets
Elements
Deze activiteit is onderdeel van ELEMENTS. Lees hier meer over deze samenwerking en het programma.