Op dinsdag 27 mei om 20.00 uur organiseert Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz een bijzondere lezing in Lunchcafé Oud Bocholtz gelegen aan de Pastoor Neujeanstraat 11, Bocholtz, getiteld: ‘De vroedvrouwenschool: meer dan een naam, meer dan een opleidingsinstituut’.
De vroedvrouwenschool: Meer dan een naam, meer dan een opleidingsinstituut
Voor velen is het een vertrouwde naam: de Vroedvrouwenschool in Heerlen. Een begrip in Limburg, waar generaties kinderen het levenslicht zagen. Maar achter deze naam schuilt veel meer dan enkel een gebouw of een opleiding – het is een levendig stuk sociale, medische én regionale geschiedenis.
Het ooievaartje dat sinds kort weer op het gebouw van de Vroedvrouwenschool staat (Bron: Heemkundevereniging De Bongard)
Sinds de oprichting in Heerlen zijn er ruim 80.000 kinderen geboren binnen de muren van de school – bijna elke Limburger heeft er een directe of indirecte link mee. Maar het verhaal beperkt zich niet tot Heerlen: ook Kerkrade en zelfs Maastricht en Sittard passeren de revue. Waarom werd het instituut eigenlijk in Heerlen gevestigd en niet in Breda of Den Bosch? En wie waren de mensen die het gezicht en het hart van deze school vormden?
De spreker
Spreker Peer Boselie, archivaris, pastoraal-theoloog en kerkhistoricus, heeft door de geboorte van twee van zijn kinderen in de vroedvrouwenschool en medewerking aan het boek ‘100 jaar moederschapszorg’ een band met de vroedvrouwenschool. Hij neemt het publiek mee langs meer dan een eeuw Limburgse geschiedenis.
Aan de hand van een boeiende presentatie vol foto’s, anekdotes en historische feiten, ontrafelt Peer Boselie de fascinerende ontwikkeling van deze unieke instelling – van verleden tot heden.
Overige informatie
Leden van heemkundevereniging De Bongard hebben gratis toegang. Voor overige bezoekers bedraagt de entree €3,-. Aanmelden is gewenst i.v.m. de zaalcapaciteit en kan tot 20 mei via debongard@hotmail.com.
- De eerste afgestudeerden in 1913
- De werknemers van de Vroedvrouwenschool in 1937
- Het ‘ooievaartje’ dat sinds kort weer op het oude gebouw staat